Да не поставяме под изпитание Божията милост и да превърнем дните за празнуване в дни за умиране. С такъв призив се обърна към българския народ шефът на Александровска болница проф. д-р Костадин Ангелов. На редовния брифинг на Оперативния щаб водещи директори на болници, които поемат най-тежките случаи на коронавирус, направиха обръщение към гражданите.

Костадин Ангелов заяви, че говори от името на всички лекари, медицински сестри и санитари в Александровска, които са изключително притеснени, виждайки какво се случва по софийските улици.

Емоционално той се позова на Библията, където пише, че има време за всяко нещо по земята – време за раждане и време за умиране. Там пише още, че там където са събрани двама души на едно място, Бог е между тях, така че няма смисъл да търсим Бог в църквите. „Бог и сега е тук между нас можем да си останем по къщите и Бог ще бъде при нас..“

Ходещите хора по улиците, като че ли искат да ни предадат на нас лекарите някаква Божия роля, ние да решаваме кой да живее и кой да умира.

Костадин Ангелов благодари отново за аплодисментите, които получават лекарите всяка вечер от гражданите, но ако ние, гражданите си останем по домовете, лекарите и медицинските сестри ще ни ръкопляскат всяка вечер в девет часа.

„Изключително сме притеснени от това какво се случва, имаме голям потенциал за нови пациенти с оглед разходките, които в момента се извършват“, обяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Той отново посочи, че следващите 2 седмици ще бъдат критични, а в спешната болница почти всички пациенти са в тежко състояние.

„Това, че няма да сме в храмовете, само ще помогне на нас“, посочи директорът на „Пирогов“.

Д-р Асен Меджидиев също призова от името на Българския лекарски съюз хората да си останат вкъщи, въпреки празниците и хубавото време. Според него мерките в България са най-добрите, но трябва още дисциплина.

„Призовавам хората, да не се удавим накрая, след всички тези прекрасни мерки“, заяви той и предупреди, че ако хората не спазват добра дисциплина, както в началото, ще стане особено тежко.

„Обръщам се към всички сънародници – Господ е винаги с нас. Той ни пази и е милосърден. Не са 5 дни в годината, в които да му обърнем внимание. В момента милосърдието е да си останем вкъщи. С тези две седмици се решава бъдещето на нашето поколение и държава. Опазихме я дотук, нека положим още две седмици усилия“, призова Меджидиев.

„Тревогите на моите колеги и на щаба не произтичат от това, което сме видели в храмовете, а това, което се случва извън тях“, уточни ген. Мутафчийски.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви