2020 година ще предложи много емоции на феновете на PlayStation , тъй като
предстои излизането на PlayStation 5 – петото поколение на култовата гейминг
конзола на Sony. Японската корпорация все още не е обявила конкретна дата за
премиерата на PS5, но се очаква това да се случи покрай празниците в края на
годината.

Но какво всъщност знаем за PlayStation 5 в настоящия момент?

Sony все още не споделят почти никаква съществена информация за новата си машина, но гейм журналистите от ozone.bg успяха да стигнат до някои детайли около конзолата. В този материал ще обобщим някои от тях.

Още в началото на 2019 година Майк Черни, считан за един от главните архитекти на
следващата конзола на Sony, потвърди, че работата върху наследника на PlayStation
4 върви с пълна сила. Тогава Черни не сподели почти никакви важни детайли по
проекта, но потвърди, че PS5 ще продължи да използва дискове като носител на
информация, но също така ще предприеме и стъпки по реализация на амбициите на
Sony за все по-осезаем стрийминг на игри.

Кога точно ще бъде представен PlayStation 5?

Както вече посочихме, Sony все още не са обявили официално датата за премиера на новата конзола. Със сигурност обаче това няма да се случи на изложението E3, което японската компания отново ще пропусне през тази година. При всички положения обаче PS5 ще бъде един от TYPE TO ENTER A CAPTION.

Най-често срещаните подаръци идната Коледа.

На някои места често се споменава датата 20 ноември за излизането на конзолата. В това има известна логика, тъй като по този начин търговците биха имали достатъчно време да се “запасят” с конзолата, седмици преди коледните празници. По това време се очаква и дебютът на новото отроче на Xbox – Xbox Series X, което отново ще впрегне двете водещи гейм конзоли в неумолима битка помежду им.

Тепърва ще бъдат обявявани и все повече заглавия, които ще могат да бъдат
изиграни на новата конзола.

Първата обявена PlayStation 5 игра изобщо бе Godfall на студиото Counterplay Games,

а скоро след това бе обявена и Ghost of Tsushima, която отново ще ни върне към времената на самураите и монголската инвазия в Япония. Иначе казано, ако сте фенове на шедьовъра Sekiro: Shadows Die Twice , вероятно това заглавие ще ви изкуши сериозно. Други талантливи студиа също вече работят по създаването на PlayStation 5 заглавия, използвайки по-големия потенциал на новата машина.

Цената на PlayStation 5 при самото излизане на конзолата също е единствено обект на спекулации в настоящия момент.

Според някои слухове, базирани на изтекла информация, цената на PS5 при дебюта на машината може да достигне сумата от 499 долара. Наскоро обаче главният финансов директор на Sony Хироки Тотоки потвърди, цитиран от Spiel Times, че Sony тепърва ще определи цената на новата конзола.

Според анализ на изданието Bloomberg, цената на PlayStation 5 може да бъде по- висока от очакваното, а главната причина за това е поскъпването на DRAM и NAND паметта, които са с ключов принос за гладкото функциониране на конзолата.

Очаква се разходът за произвеждането на един PS5 да достигне 450 долара, на базата на които Sony трябва да вземе решение относно цената на конзолата. Някои
анализатори са на мнение, че японската компания ще опита да избегне лошия опит
на Microsoft, които преди години допуснаха грешката да пуснат своята Xbox One на
по-висока цена от очакванията.

Когато един от създателите на Mortal Kombat Ед Буун пусна анкета в своя Twitter акаунт, питайки кое е най-важното при избор на конзола, 37.5 процента от всички участвали в анкетата посочиха цената на продукта като най-важен фактор в случая.
Тук е моментът да споделим една добра новина.

Смята се, че поне повечето игри за PS4 би трябвало да могат да се играят и на PS5, като новата конзола ще позволява възпроизвеждането на заглавия от настоящата генерация.

А колкото до играенето на игри от по-предишни генерации, като например PS3, то Sony тепърва трябва да внесат повече яснота по този въпрос. Всичко това със сигурност радва феновете на PlayStation, които не бяха никак доволни от факта, че PlayStation 4 не им позволяваше подобен скок към предходните генерации.

Друга отлична новина е, че Sony вече потвърдиха наличието на възможност за 8K гейминг със следващата конзола на компанията.

Смята се, че това ще бъде възможно, благодарение на технологията AMD SmartShift. Майк Черни говори и за нов “златен стандарт” по отношение на качеството на аудиото, благодарение на нов аудио енджин, който ще бъде използван. При процесорите японската компания ще заложи на AMD, базиран върху третата генерация от линията Ryzen. Sony загатват и за по-добър гейминг на облачна основа, за което също тепърва очакваме да чуем повече.

https://www.shutterstock.com/image-photo/bangkokthailandjanuary-9-close-on-new-logo-1610642146

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви