Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев удължи срока на действие на противоепидемичните мерки страната до края на извънредното положение – 13 май.

Това означава, че до тогава се забранява работата на някои видове търговски обекти. Става въпрос за увеселителни игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, питейни заведения кафета, сладкарници. Моловете също остават затворени, с изключение на хранителните магазини, банките, застрахователите и аптеките в тях.

Остават забранени също и разходките в парковете, както и събирането на повече от двама възрастни на открито. До 13 май остава в сила и пропускателният режим в хранителните магазини, а именно, че в диапазона от 8:30 до 10:30 ч. могат да пазаруват само хора над 60 г.

Досега мерките бяха в сила до 13 април, но с удължаване на срока на извънредното положение с още един месец, здравният министър обяви, че се удължава и срокът на противоепидемичните мерки.

Припомняме, че всички обекти, които не попадат по ударите на заповедта на здравното министерство могат да работя, но при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

На брифинг в МС тази сутрин, събота, премиерът Борисов обяви, че ще поска здравният министър да нареди и задължително носене на маски извън къщи. Ако хората нямат такива, можело да ползват и шалове. Борисов посочи още, че ще се мисли да се дадат маски на най-бедните.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви