Бизнесът не одобрява спасителните мерки
Бизнесът не одобрява спасителните мерки

Българската икономика ще потъне в рецесия през 2020 г. заради кризата с коронавируса, прогнозира Световната банка.

След по-добрия от очакваното ръст на брутния вътрешен продукт през 2019 г., икономиката на България, заедно с другите страни от ЕС, ще потъне в рецесия през 2020 г. поради щетите, които пандемията от ковид-19 нанася върху износа и вътрешното потребление и производство.

Очаква се българският БВП да намалее с 3,7% през 2020 г., според Пролетната икономическа прогноза на Световната банка за Европа и Централна Азия.

В допълнение от кредитната институция призовават за решителни политически мерки, които да дават приоритет на инвестициите в системата на здравеопазването и да осигурят мрежи за социална безопасност за хората, особено за най-уязвимите.

Прогнозите за икономическите последици от ковид-19 са обект на значителна несигурност, подчертават от Световната банка.

Различните варианти предполагат свиване на БВП с между 2,8% и 4,4%, преди да последва възстановяване през 2021 г.

Прогнозата за догодина е за ръст на икономиката на България с 3,9%.

„През тези изключително трудни времена е наложително политиците да действат решително”, коментира Сирил Мюлер, вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия. „Това означава да се движим бързо за укрепване на здравните системи и мрежите за социална сигурност, поддържайки частния сектор и запазвайки финансова стабилност и увереност – всичко това е от решаващо значение за живота на хората”.

Според Фабрицио Зарконе, мениджър на Световната банка за България, Чехия и Словакия, „сега повече от всякога е необходим специален акцент върху бедните, тъй като те са по-уязвими за здравни проблеми и е по-вероятно да пострадат от загуба на доходите в резултат на карантините и прекъсването на икономическата дейност”.

Докладът призовава за подкрепящи мерки като парични преводи или субсидии за здравеопазване, за да се помогне на уязвимите хора и семейства, временни бизнес кредити и данъчни облекчения, за да се намали икономическият спад и да се запазят работните места.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви