В условията на пандемия ФИФА прие мерки, с които да защити правата на футболистите.

Организацията одобри договорите на играчите, които изтичат през лятото, да бъдат продължени до приключване на първенствата.

Последната дума за края на всеки шампионат и началото на следващата кампания ще имат съответните национални федерации. Контрактите на футболистите за новия сезон ще влязат в сила от датите на неговото започване.

Според препоръките на ФИФА, ако даден играч е подписал предварителен договор с друг клуб, футболистът трябва да остане в сегашния си отбор до доиграването на първенството.

Организацията обяви, че ще се намеси в случаите, когато играчът и неговият клуб не могат да постигнат споразумение, което да удовлетворява и двете страни. Тогава ФИФА ще вземе решение, като прецени каква е икономическата ситуация в клуба, как и дали футболистът е третирани еднакво спрямо съотборниците си.

От ФИФА допълниха, че трансферните прозорци ще бъдат гъвкави и съобразени с края на първенствата и началото на следващия сезон.

Почти всички футболни шампионати по света са спрени заради пандемията от коронавирус, като срещи продължават да се играят в Беларус, Никарагуа и Бурунди. Някои от големите първенства в Европа като Бундеслигата и Ла Лига вече заявиха готовност за подновят сезона през май.

Българският шампионат ще бъде подновен три седмици след като националният щаб позволи започването на тренировки на клубовете.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви