САЩ включиха т. нар. „Руско имперско движение“ в списъка терористичните организации и въведоха санкции срещу движението и неговите водачи, тъй като са подготвяли терористични актове на американска територия. Новината беше съобщена в изявление, публикувано на сайта на Държавния департамент на САЩ.

Днес държавният секретар Майк Помпео коментира, че целта на мерките е да се попречи на руските националисти да извършват нападения. „Въведените мерки имат за цел да лишат тези терористи от ресурсите за подготвяне и извършване на атаки“, посочва Помпео, цитиран от Укринформ.

Той допълва, че организацията е участвала в учения за подготовка на терористични актове. По думите му, „Руското имперско движение“ е провеждало военизирано обучение за бели расисти и неонацисти в Европа и активно е работило за обединяването на подобни организации в общ фронт.

Групировката е използвала свои тренировъчни бази в Санкт Петербург за подготовка на атаки, учения с употреба на тактически оръжия и ръкопашен бой.

Майк Помпео напомня, че през 2016 г. двама шведски представители, преминали обучителния курс на „Руското имперско движение“, организираха взривове в Гьотеборг, избирайки като цели за нападенията приют за бежанци и кафене. Те бяха осъдени в Швеция заради терористичните актове.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one + 1 =