Апел за включване към кръводарителската кампания на Центъра по трансфузионна хематология – Бургас беше отправен към бургаския спорт.

Отдел „Спорт“ и комисията по „Спорт, деца и младежки дейности“ към ОбС призовават при възможност и желание членове на бургаските спортни клубове да се включат в инициативата за даряване на кръв. Писмото е адресирано до председателите на клубове.

„Предварително Ви благодарим за човечността, която проявявате в този труден момент!”, завършва призивът.

Както е известно, заради ограничаването на контактите и изолацията има драстичен спад на желаещите да дарят кръв в цялата страна, включително и в Бургас.

Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас изпитва затруднение с осигуряването на нужните количества, които се изискват ежедневно от бургаските болници – най-вече заради спешни операции и раждания. В момента тече и национална кампания за масово кръводаряване, организирана от Министерството на здравеопазването.

Гражданите трябва да знаят:

извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им.

В Отделението се извършва рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не се допуска кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции. Кръводарител може да бъде всеки здрав човек между 18 и 65 години.

Създадена е стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител, а служителите са оборудвани със защитни средства.

В Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас можете да дарите кръв всеки работен ден от 7.30 до 14 ч. При желание след това време, има екип на разположение до 18 ч.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви