Дарението има смисъл, когато е навреме и далеч от камерите, другото е суета и популизъм.

Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос по повод решението на Народното събрание до края на извънредното положение депутатите, членовете на правителството и на политическите кабинети да не получават възнаграждения.

Държавният глава посочи, че за разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, той още преди половин месец е дарил заплатата си на нуждаещите се възрастни хора в община Видин. Румен Радев се обърна към народните представители с думите: „Дарението е личен акт, но ако много държите да се равнявате по президента, както разбрах от вашите изказвания, има лесно решение – „Кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати, както го направих и аз“. В отговор на въпрос президентът посочи, че съпругата му Десислава Радева също е дарила финансови средства за храна на възрастни хора, а преди настоящата криза е носила храна и подаръци в откъснати села в община Трън за Коледа, както и за 1 март. „Не е въпрос да правиш дарителство, когато е „модерно“ и ще те снимат камерите, дарителството е дълбок, осъзнат личен акт, не само да „изръсиш“ пари, а да влезеш в къщите на самотни възрастни хора, да поговориш с тях чисто човешки“, посочи държавният глава.

Попитан за приетата от парламента актуализация на бюджета и антикризисните мерки във връзка с извънредното положение, Румен Радев посочи, че ще се запознае със законовите промени, които днес се очаква да постъпят в президентството, и тогава ще вземе решение за обнародването им. По думите на президента, без убедителна, солидна и навременна реакция на управляващите в борбата със социалната и икономическа криза, има риск тя да прерасне в катастрофа. Според държавния глава, вече се наблюдават действия в правилната посока, но те все още са далеч от желаното.

„Трябва да се помисли не само за физическото, но и за психическото здраве на нацията“, заяви президентът и допълни, че тези, които вземат решенията за ограниченията в извънредното положение, са „сити хора, но много българи вече гладуват“. „Не трябва да се чака моментът, в който гладът ще победи страха, защото тогава последствията могат да бъдат непредсказуеми“, отбеляза президентът и отново подчерта, че е необходимо отсега да се разработи ясна стратегия как управляемо, безопасно и възможно най-бързо да излезем от състоянието на пълна парализа на икономическия и обществен живот. „Част от моите предложения се изпълняват, част все още не са изпълнени, но виждате, че властите вървят по моите стъпки и нещата, които казвам да се направят“, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че и след 13 май, когато свършва извънредното положение, ще съществува коронавирус и попита: „И тогава пак ли ще стоим в това положение?“. Румен Радев даде и пример с европейски държави като Австрия, Германия, Дания, Норвегия, които вече постепенно навлизат в процес на облекчаване на извънредните ограничения.

„Премиерът трябва да се запознае със законите и с Конституцията и да прочете кога може да се налага вето. На решения на Народното събрание президентът не може да налага вето, те се обнародват директно“,

заяви държавният глава, попитан за изказването на министър-председателя във връзка с удължаването на извънредното положение. Румен Радев посочи, че е по-добре премиерът да се въздържа от някои коментари. „Гьоте го е казал най-добре: Няма нищо по-страшно от активната глупост“, допълни президентът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви