Европа върви към
Европа върви към приключване на мача"

Автомобилната индустрия в Европа и Северна Америка ще загуби над 100 милиарда долара само през април. Това ще стане, ако фабриките останат затворени през целия месец заради карантинните мерки. Изчислението е на изследователската група Autonalysis и бе цитирано от The Financial Times. Междувременно три от петте най-големи пазара в Европа отчетоха над две трети срив в продажбите през март.

На Стария континент пропуснатите заради пандемията продажби ще надхвърлят 2.6 милиона автомобила, на обща стойност 66 милиарда евро. Това твърди шефът на AutoAnalysis Йън Хенри. В Северна Америка показателите са 2 милиона непродадени автомобила и 52 млрд. долара пропуснати приходи.
Всяка седмица на строга карантина коства на европейската автоиндустрия 8 млрд. евро от нереализирана продукция. В САЩ загубата е 7.5 млрд. долара на седмица.

На практика всички големи автомобилни производители в двата региона затвориха заводите си през март, за да предпазят работниците си от заразата. Надеждите за отваряне през април вече изглеждат нереалистични, а Nissan, Ford и GM обявиха, че заводите са затворени „за неопределен срок“. „Не виждам вероятност за връщане към нормално производство преди май, в най-добрия случай“, твърди Йън Хенри.

Голяма част от заетите в автомобилните заводи са пренасочени към различни схеми, по които съответните национални правителства покриват заплатите им. Осемдесет процента от възнаграждението на шестте хиляди служители на Nissan в Съндърланд например се поемат от британското правителство.

През март продажбите на нови автомобили в Европа са се свили с около две трети,

независимо, че на повечето пазари строгите карантинни мерки влязоха в сила едва в средата на месеца. Обобщени данни за европейския пазар ще има чак след седмица, но вече се знае, че продажбите в Испания са спаднали с 69% през март, а във Франция – със 72%. В блокираната през целия месец Италия спадът е 85%. В Германия, където мерките са по-умерени, пазарът се е свил с 38% – но според браншовата организация VDA това е най-големият му месечен спад от Втората световна война насам.

В Китай, където коронавирусната епидемия се разрази най-рано, в един момент продажбите бяха спаднали почти до нула. В момента те са се възстановили до около 60% от нормалните равнища.

В България, където са базирани доста поддоставчици в автомобилния сектор, също има множество затворени предприятия, като например трите завода на японската Yazaki в Димитровград, Сливен и Ямбол. В завода на Sensata в Ботевград са съкратени около 200 оператори, по непотвърдена информация на Automedia.bg. В повечето компании от сектора служителите са на съкратена 4- или дори 3-дневна работна седмица.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви