Първият император и неговата глинена армия
Първият император и неговата глинена армия

На 29 март 1974 година група китайски селяни правят сондаж за артезиански кладенец на хълмовете Лишан. Вместо вода обаче, попадат на находка, която за кратко време се превръща в сензация. Възвишенията Лишан се оказват изкуствено създадени с едно единствено предназначение. Първият император Цин Шъхуанди, който обединява враждуващите китайски племена и поставя началото на велика империя, е трябвало да бъде погребан.

Мястото, на което някога се е намирала столицата на Първия Император, днес е на половин час път с кола от град Сиан – мегаполис с 8,5 милиона жители. През последните 40 години археолозите са открили на това място огромен комплекс с подземни камери. Той се простира на територия от над 50 квадратни километра.

 

 

От досега откритите части на комплекса става ясно, че освен гробницата на императора, заедно с него са погребани хиляди теракотени фигури. Това е една цяла армия, която да служи на повелителя си и в задгробния живот.

Самата гробница на Цин Шъхуанди все още не проучвана от археолозите.

Известно е нейното местонахождение, но засега китайските власти не започват разкопки. И вероятно няма да го направят, преди да са абсолютно уверени, че ще могат да консервират всичко, което предстои да бъде открито. Описанията на гробницата са записани около век след смъртта на Цин Шъхуанди от китайския историк Сима Циен. Според тях, гробницата на императора е направена като един малък свят.

Сред този мавзолей текат изкуствени реки от живак, а сводът е обсипан с безброй скъпоценни камъни, наподобяващи звездното небе. Дали това е така, вероятно някой ден ще разберем. Според китайските хроники някога гробницата е била ограбена от многохилядна армия, нахлула по тези земи. В такъв случай обаче, спорят други учени, вероятно не само гробницата на императора, а и огромната теракотена армия нямаше да остане читава.

А самата армия си струва да бъде видяна. Хиляди (до тук са разкопани над 8000 статуи, а по някои оценки предстои да бъдат извадени още поне 6000) фигури на войници в естествен размер, коне, впрегнати в реални бронзови колесници… Гледката не е просто внушителна, а смазваща въображението.

Първият император Цин Шъхуанди се ражда през 260 година пр.н.е.

Археолозите предполагат, че изграждането на гробницата му започва някъде около 247 г.пр.н.е. Тогава той застава начело на едно от все още враждуващите помежду си китайски племена, населявали североизточната част на Китай. Учените изчисляват, че за построяването на целия комплекс, за създаването на хилядите уникални теракотени фигури, е бил нужен труда на над 700 000 души. Трябва да се има предвид, че това не е единствения мащабен строеж – по същото време Първият император наредил да се съединят съществуващите до тогава части на Великата китайска стена, за да се защити новата обединена империя.

До 220г.пр.н.е. Шъхуанди успява да покори шестте независими царства Хан, Вей, Чу, Чжао, Ян и Ци. Така застава начело на империята и поставя началото на династията Цин. Почива през 210 г.пр.н.е. Знае се, че бил обсебен от идеята за вечен живот. Изпраща не една и две експедиции по суша и вода да търсят еликсира на вечния живот.

Теракотената армия е само още едно потвърждение за манията му да живее вечно – независимо в кой от световете.

Само може да се предполага, как подобно мащабно строителство е било запазено в тайна, за да оцелее непокътнато в течение на повече от 22 века.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви