Управителният съвет на Българска федерация по волейбол ще вземе решение за бъдещето на първенствата при мъжете за сезон 2020/2021 на следващи заседания, след като бъдат изслушани всички клубове. На базата на това ще се приемат форматите за Суперлигата и Висшата лига.

Както е известно служебен шампион при мъжете стана „Нефтохимик”, а при жените „Марица”. Изпадащи няма, не е ясно какво ще е крайното подреждане във втора лига.

Има предложение за разширение на Суперлигата, за да не бъдат ощетявани клубове при непредвидената ситуация и принудителното спиране на шампионатите. Дали обаче ще има увеличение на елитната ни група и какъв точно ще бъде нейния формат, ще зависи и от икономическата ситуацията и готовността на клубовете за осигуряване на бюджет за първенството.

Шефът на ВК „Славия” Иван Сеферинов, който е член на УС на БФВ, заяви, че според него има три основни варианта за следващия сезон, а ето още какво каза той за BGvolleyball.com по темата:

„За мен има три основни варианта за провеждането на първенството в Суперлигата при мъжете за сезон 2020/2021, съответно с 16 отбора, с 12 отбора и с 8 отбора.

При първия вариант разширението е най-голямо. Няма да има изпадащи от първата група и ще влязат четири тима от Висшата лига. Освен първенците от двете предварителни групи, това ще бъдат и двата клуба, които покажат най-голяма готовност, с оглед на финансовата ситуация за участие в Суперлигата. Има срок за подаване на заявки. След това всички те ще бъдат разисквани. Един от вариантите при този сценарий е, 16-те участници да бъдат разделени по метода на серпентината в четири предварителни групи по четири тима. Първите четири от настоящия сезон ще са водачите в групите, следват следващите четири и т.н. Започва се с първоначален турнир на отделните групи. Първите два от всяка група оформят първа осмица, останалите оформят втора осмица. Следва редовен сезон. В първата осмица играят за плейофи и за спечелване на титлата. Във втората осмица играят за изпадане от Суперлигата.

При втория сценарий се запазва формата от 12 отбора. Дали отново след турнир, или на друг принцип, участниците се разделят на първа шестица и втора шестица. В първата шестица играят за плейофи и титлата, във втората за изпадане.

Икономическата криза може да удари толкова силно отборите, че може да няма възможност за някои от тях за участие в Суперлигата. Третият вариант е само осем отбора в елита. Те ще играят всеки срещу всеки и ще има много качествени мачове.

Противници на разширението казват, че увеличението не е резонно, защото ще има повече мачове, съответно повече разходи. Аз не съм на това мнение. Всеки клуб обаче трябва до определен период, който ще бъде посочен от БФВ, да е наясно с финансовия си бюджет и възможността за участие в Суперлигата. При определяне на най-оптималния вариант за провеждане на първенството, не смятам, че няколко мача ще бъдат решаващи за разходите. С оформянето на първа осмица и втора осмица ще се даде възможност за повече качество и конкуренция сред отборите, а младите състезатели ще имат възможност за израстване.

Разбира се ще има широка дискусия и тепърва ще бъдат обсъждани и други варианти и предложения. Решението няма да бъде лесно, защото кризата ще даде своето негативно отражение. Но в крайна сметка смятам, че ще успеем да вземем най-доброто решение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви