Проведох тази сутрин заседание на ИК на ГЕРБ – възлагаме на Народното събрание да приеме решение за замразяване на депутатските заплати към размера, който е бил през декември 2019 година.

Това заяви на извънреден брифинг тази сутрин премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и обясни, че декември е избран като месец, защото възнагражденията са били по-ниски.

Освен това депутатите от ГЕРБ ще дарят половината от заплатите си, посочи още той.

Така Борисов влезе в противоречие с председателя на парламента Цвета Караянчева, която снощи скандализира обществото като заяви, че замразяването на депутатите е популизъм. „Не е редно да замразяваме, това е популизъм!!! Не може популизъм по време на криза. Нека всеки даде от себе си. Не трябва да се замразяват заплатите, а да се процедира както процедираме ние в ПГ на ГЕРБ – 1/3 от заплатите да се даряват по регионите, където са избрани народните представители, каза в ефира на БТВ и предизвика множество гневни коментари и искания за оставката ѝ.

Караянчева се мотивира с това, че е „Редно е народните представители да даряват средства за различни каузи. Мисля, че това е по-работещият вариант. Не може популизъм по време на криза. Нека всеки да даде част от своите средства“.

Явно обаче Борисов не е на това мнение и на спешно свиканото тази сутрин заседание на ИК на ГЕРБ е наредил както на предсадателя на парламента, така и на депутатите от ГЕРБ да внесат предложение за решение на Народното събрание за замразавяне на депутатските заплати.

На журналистически въпрос: „Г-н премиер, Вие смятате ли се за популист“, Борисов отговори: „Абсолютен популист съм. Може и без заплати да останем в тези тежки времена“.

Замразяването на депутатските заплати ще доведе до замразяване и на заплатите на президент, вицепрезидент, премиер, министри, зам.министри, членове на политически кабинети, председател и членове на Конституционния съд, главен прокурор, председател на Върховния административен съд, председател на Върховния касационен съд, членове на ВСС, кметовете.

По правилата, които самият парламент е приел, депутатската заплата е 3 пъти по-голяма от брутното средно възнаграждение в държавния сектор за последния месец на предходното тримесечие. В случая се взима месец декември на 2019 г., когато чиновниците са получавали средно по 1416 лв. Така излиза, че родните депутати от април 2020 г. трябва да взимат по 4248 лв. основно месечно възнаграждение. Преизчисляването се прави автоматично, но депутатите имаха възможност досега да замразят заплатите си на фона на икономическата криза.

Извън основната заплата на депутатите се полагат и ред добавки – допълнителни пари се полагат на членовете на комисии (15 на сто), зам.-шефовете на комисии (25 на сто), председателите на комисии и на парламентарни групи (35 на сто).

Шефът на Народното събрание получава с 55% отгоре от редовите парламентаристи, а заместниците му – с 45% повече. И, разбира се, има начисления за трудов и професионален стаж (по 1 на сто за всяка прослужена година), за научни степени и дори „при реализиране на приоритетни за страната задачи” – без да се пояснява в правилника какво означава това. Депутатите се ползват и с допълнителни привилегии по отношение на сътрудници, транспортни, квартирни и други разходи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви