„Прекратяването на Суперлигата толкова рано и административното коронясване на шампион не беше „наложително”, не беше „по-малката злина” и печеливши има!”

Това заявиха от ръководството на волейболния „Хебър”. Клубът от Пазарджик излезе с остра критика срещу Управителния съвет на БФВ, който взе решение за прекратяване на първенствата при мъжете и жените и обявяването на „Нефтохимик 2010” и „Марица” Пловдив за шампиони в двете направления.

До края на редовния сезон в Суперлигата оставаха два кръга и плейофи. С решението бяха сложени край на надеждите на „Хебър” за спечелване на първа титла в Суперлигата, като преди спирането на шампионата заради пандемията от коронавируса тимът заемаше второ място в класирането зад „Нефтохимик”. Ето и текста на отвореното писмо, разпространено ден след взетото решение:

„Вчера, на 31 март 2020 г., Управителният съвет на Българска федерация по волейбол взе решението да сложи край на сезона в елитните лиги, временното класиране да остане крайно и да узакони титлата на „Нефтохимик“ при мъжете. Позволяваме си да цитираме думите на президента на БФВ, Любомир Ганев, които са публикувани на официалната интернет страница на Федерацията: „Решението не е приятно, но според нас е наложително. Реално избрахме с колегите от управата по-малката злина. Здравето на състезатели, служебни лица и фенове няма алтернатива. Съобразихме се с мнението на клубовете. Много е трудно да се реши подобен казус, от който печеливши няма.“

Според нас не е „наложително“ Управителният съвет на БФВ да узаконява шампионската титла в Суперлигата по волейбол. Титла се печели, а не се узаконява! От трите възможни опции (обявяване на нулева кампания без победители; временното класиране да се узакони като крайно; сезонът да се доиграе, когато пандемията отмине) ние от ВК „Хебър” официално заявихме пред федерацията желанието си сезонът да се доиграе, тогава когато пандемията отмине и условията позволяват. Изборът ни е такъв, защото сме отговорни както към нашите фенове, така и към нашите състезатели!

По този начин тази титла губи стойността си дори за феновете на „Нефтохимик“. На всички привърженици, заради които нашият клуб, останалите клубове, федерации и изобщо спортът като явление съществува, им се отне възможността за честна и спортсменска битка, което под никаква форма не бе „наложително“ и не сме съгласни с втълпяването, че всичко се прави за тяхно здраве!

Според нас доиграването на сезона, или в най-лошия случай – обявяването на година без шампион, щеше да е „по-малката злина“ и тогава наистина нямаше да има печеливши. За нас един от основните принципи в спорта е справедливостта! Спортът е за това – да се играе по правилата и всеки да получи това, което е спечелил и нищо повече!

Ние и нашите фенове знаем какво сме спечелили! Знаем и какво сме загубили! Не ни е страх да поемаме отговорността и за двете! Затова в моменти като този, които са изпитание за всички нас като общество, ВК „Хебър” и Община Пазарджик, не се уплашихме, използвайки ситуацията, за да избягаме от отговорностите си или да преследваме лични интереси. Напротив – показваме колко отговорен може да бъде един клуб в условията на криза. Отговорен към спортните си задължения, отговорен към треньорите, състезателите и техните семейства, и най-важното – към всички фенове.

Ще продължим да бъдем отговорни, да играем по правила и да се надяваме на това, че в тази битка няма да сме сами! Смело напред!”

Кметът на Пазарджик Тодор Попов и председателят на ВК „Хебър” Александър Иванов също излязоха с официална позиция за прекратяването на Суперлигата.

„По всички нормативни документи и по всички принципи шампион се определя след изиграването на плейофи. В случая имаме незавършено първенство по волейбол в редовен сезон, остават още 2 кръга. Да не говорим за плейофи. Кое налага вземането на такова решение, при положение, че новият сезон започва в края на месец октомври и дотогава има повече от половин година. Кое е справедливото в това решение, при положение, че ние, „Левски”, ЦСКА и „Марица” бяхме против. Къде е позицията на федерацията, къде е позицията на председателя на тази федерацията?

Тези решения се вземат от едни хора, които аз познавам много добре, и които преди три години, преди ние да се появим на волейболната сцена на България, си бяха направили едни уговорки и затова волейболът беше на такова ниво, на такова селско ниво, смея да го твърдя, защото всички клубове си бяха направили уговорката да дават едни смешни пари на волейболистите. Същите развиват волейбол с 20 души в залата, от които половината са близки и роднини на състезателите, а другата половина – възрастни хора, които се чудеха къде за 2 лв. да седнат на топло”, каза кметът на Пазарджик.

Тодор Попов заостри вниманието и към това, дали волейболистите на клубовете, взели решението за прекратяване на сезона, ще вземат заплатите си за следващите два месеца. Той подчерта, че отборът ще бъде много по-силен през следващия сезон и цели да спечели титлата без загубен мач.

„Търсим вината и в себе си, защото ние не трябваше да губим мачове. Оценявам го като подценяване и съсредоточаване в плейофите. Искам да заявя отговорно, че „Хебър” следващата година ще бъде още по-силен, ще има още-по-голям бюджет, ще има още по-високи цели и ще бъде абсолютен хегемон и то в следващите три години. Този път нашата цел е ставане на шампион задължително и с незагубен мач през следващия сезон – да им е ясно на всички хора какво ги очаква следващата година. Никой от тези хора, в т.ч. и БФВ не са добре дошли в тази община, да го знаят. Но за пореден път се убедих, че целия този хал в България е заради тези причини – че не сме куражлии, че сме малодушни, завистници, скъперници и че сме ниско мащабни хора. И то се показва с решенията, които се вземат”, беше краен в изказването си кметът на Пазарджик.

„От ръководството на „Хебър”, целият треньорски щаб и всички състезатели сме категорични в едно – решението, което беше взето, беше супер прибързано, защото ние прекратихме сезона на 31 март. Решението беше абсолютно безотговорно, защото към момента се вменява на хората, че се прави за тяхното здраве, но реално здравето на хората по никакъв начин не се засяга и единственото нещо, което ние искахме бе сезонът да се завърши, когато ситуацията позволява”, каза Александър Иванов.

В заключение той допълни: „Шампионът е обявен, но изпадащи – не”.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви