Беларус се оказа оазисът за милиони фенове по света, за които футболът е начин на живот. Страната е единствената в Европа, в която мачовете от Висшата лига продължават да се играят.

Правителството на Беларус взе решение да не спира спортните събития. През миналата седмица дори президентът на страната Александър Лукашенко взе участие в хокеен мач.

„По-добре е да умреш прав, отколкото да се страхуваш и да си на колене“, коментира държавният глава, който призовава хората да запазят спокойствие. Дори им „предписа” лек срещу заразата – да пият по 50 грама водка и да ходят на сауна. Лукашенко е убеден, че информацията за пандемия е просто истерия.

Според „Ройтерс“ в момента единственият активен футболен шампионат в Европа се излъчва на 10 други държави. Сред тях са Израел, Украйна, България и големи пазари като Русия и Индия.

„Подобна ситуация никога не е имало в историята на беларуския футбол. По принцип за нас е много трудно да продаваме телевизионните си права извън Беларус“, коментира говорителят на Футболната федерация на Беларус (ABFF) Александър Алейник.

Директорът на украинската спортна телевизия Sport-1 Виктор Самойленко също е доволен от решението да купи правата за първенството на Беларус.

„Никога не сме проявявали интерес към този шампионат, не сме поглеждали как е в съседна на нас страна, но виждаме, че мачовете са интересни и имаме голяма аудитория.“

Повишеният интерес към първенството логично се пренася и към клубовете.

Те вече отчитат повече потребители в социалните мрежи, които ги следят, особено от Англия, както посочват от „Динамо“ (Минск). Говорителят на клуба дори се надява, че този повишен интерес ще мотивира играчите.

В Америка единствено футбол се играе е Никарагуа. Страната също е засегната от пандемията от коронавирус. Футболистите играят с маски на лицето и с медицински ръкавици.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви