Телемедицината е светъл лъч в условия на пандемия

0
23

Ако не сте чували досега думата „телемедицина“, то тя означава точно това: медицина, практикувана от разстояние. Накратко, изразява се в онлайн консултация с лекар. Световната здравна организация в глобален мащаб силно препоръчва използването на приложенията за телемедицина в условията на пандемия. Същото препоръчват и самите лекари на хората, завърнали се от рискови райони, но и не само.

Причините и предимствата, предполагаме, са ясни, но все пак ето основните:

1. Ще избегнете опашките и чакалните със струпване на болни или потенциално болни хора. Пациенти от цялата страна могат за минута да се свържат и да се съветват със своя лекар или с избран специалист, без да е нужно да чакат пред кабинетите в болничните заведения, където рискът от заразяване е голям. С други думи, предпазваме и себе си, и другите, включително самите лекари.

2. Ако в спешните отделения и ДКЦ се намали потокът на по-леките случаи и тези, които не са заразени с COVID-19, ще са налични повече ресурси за лечение на най-болните и уязвими пациенти.

3. Платформата за телемедицина дава богати възможности за комуникация между лекар и пациент и позволява изпращането на всякакъв вид данни: чат, видео разговор на живо, медицински изображения (включително динамични като ЯМР), лабораторни резултати, симптоми, жизнени показатели.

4. Пациентите могат да използват апликацията при различни заболявания и симптоми. Могат да бъдат оценени признаци на респираторни заболявания, включително кашлица и висока температура. При нужда на пациентите се назначават съоветните изследвания (например рентгенография на гърдите или кръвни изследвания в лаборатория). Има и вариант**, ако все пак конкретният случай изисква преглед на живо.

5. Може да се ограничи до някаква степен разпространението на новия коронавирус.

elle.bg

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here