На английски е coffee table, на български е холна маса. Ние ще предпочетем обаче буквалния превод – масичка за кафе, защото така тази мебел става по-автономна и необвързана с хол, диван, фотьойли и т.н. Забравете за ниските, грозни и тежки маси в холовете от детството ни и си представете стилна и кокетна масичка, която може да е вашият шедьовър у дома.

1. Поставете книги: не какви да е

Заложете на дебели елегантно изглеждащи книги с красиви корици, които визуално биха предизвикали интерес и биха добавили доза лукс към пространството. Можете да се спрете на фотоалбуми, интериор, мода, гурме… по ваш избор, но нека да са издания с твърди корици. Подредете максимум до три книги, можете да поставите до тях и ваза с цветя.

2. Забележителен акцент: изкуство и аромат

Вместо книги бихте могли да сложите върху масичката си за кафе един луксозен предмет – например скулптура. Дори функционалността да е от първостепенно значение за вас, наличието на такъв ярък и забележителен предмет ще издигне стаята по скалата на изискания стил една идея по-нагоре, и то веднага. Споменахме вече цветята, другите опции са свещ или дифузер с етерични масла, които стимулират или пък успокояват сетивата. Дневната/холът е сърцето на дома, а масичката за кафе е сърцето на стаята – нека от нея да се носи ароматът, който определя настроението.

3. Layering, но без претрупване: 2 в 1

Не се страхувайте да „напластявате“. Можете да включите акцент като тежка книга, аранжировки с цветя или малки керамични чинийки с бижута. Въпреки че не трябва да се страхувате да играете с различни аксесоари, опитайте се да не поставяте твърде много неща на масата. Искате тя да изглежда чиста и изискана, а не разхвърляна и претрупана, нали? Много модели се предлагат с горен и долен участък, което ви дава повече място за съхранение на вашите вещи. Използвайте и двете нива, за да избегнете претрупаност в горната част. Освен това така ще създадете по-интересна подредба, която ще провокира погледа.

4. Останалата част от стаята: парченце от пъзел

И като стана въпрос за стаята, нека да задълбаем малко повече. Холна маса, която е изкусно организирана, ще подобри останалата част от декора на вашата стая. Ако холът ви е декориран в тежки нюанси и тъмни мебели, изберете минималистична масичка за кафе. Ако е по-семпъл и непретенциозен, нека и масичката да е в такъв стил. Така тя ще се впише органично. Преди да закупите маса, вземете предвид останалото в стаята и преценете какво би го допълнило най-добре.

5. И не на последно място: изберете килим

Масите за кафе са чудесни места за подреждане на книги, поставяне на ваза с цветя, свещи и т.н. Един от най-добрите начини вашата масичка да се откроява, е като изберете допълнително килимче. Експертите съветват то да е с по-големи размери, защото малък килим би накарал стаята да изглежда по-малка. Изборът на килим с голяма площ ще разшири стаята визуално. Освен размерът са важни и материята и дебелината. Колкото по-плътен и мек е килимът, толкова по-привлекателен и комфортен ще бъде за вас и за гостите ви.

elle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви