Волейболът стана първият колективен спорт в България, който взе окончателно решение за края на сезона в глобалната криза с коронавируса. Заради екстремалните условия, наложени от пандемията, Управителният съвет на федерацията реши – край на сезона в елитните ни лиги. Президентът на централата Любо Ганев вчера оповести, че временното класиране става крайно и узаконява титлата на „Нефтохимик“ при мъжете и на „Марица“ при дамите.

„Решението не е приятно, но според нас е наложително– заяви легендата на волейбола. – Реално избрахме с колегите от управата по-малката злина.

Здравето на състезатели, служебни лица и фенове няма алтернатива. Съобразихме се с мнението на клубовете.

Много е трудно да се реши подобен казус, от който печеливши няма. Можем само да се надяваме, че стартът на работата на Управителния съвет е повече от труден, но добрите неща предстоят. Аз винаги съм бил оптимист.“

Членовете на управата във волейбола се „събраха“ през мобилни телефони и таблети, спазвайки указанията на кризисния щаб. От елитните клубове само ЦСКА и „Хебър“ бяха против сезонът да спре сега.

Федерацията изисква клубовете с право да участват в Суперлигата за следващия сезон да декларират възможността и готовността си най-късно до 30 май. След тази дата Управителният съвет отново ще заседава, за да определи формата за новото първенство.

Носител на сребърните медали е тимът от Пазарджик, който завърши с 47 т. – шест точки по-малко от шампиона „Нефтохимик” – 53 т. Трети в класирането и бронзов медалист е „Добруджа” с 45 т. Следват „Монтана” – 42 т., „Марек Юнион-Ивкони” – 38 т, „Пирин” (Разлог) – 31 т, „Левски София” – 24 т, ЦСКА – 26 т., „Дунав” – 25 т., „Черно море” – 16 т, „Арда” (Кърджали) – 14 т., „Славия” – 2 т.

УС реши първенствата за подрастващи да не бъдат прекратявани. Те ще продължат, когато пандемията приключи.

Ганев прие оттеглянето на Станислав Николов като управител на „Волей Промоушън“, търговската компания към федерацията. Вместо него на поста застава Валентин Помаков.

Заседанието на УС определи и председателите на комисии – Ивайло Константинов (маркетинг, обществени поръчки и финанси), Пенчо Ангелов (съдийска), д-р Динко Захариев (медицинска), Станислав Николов (трансферна), Милко Багдасаров (плажен волейбол), Витка Дончева (отчитане дейността на клубовете), Борислав Кьосев (ветерани) и Елена Тодоровска (апелативна). До края на годината комисията за детско-юношески волейбол продължава да ръководи Верка Николова, а от следващия сезон 2020/2021 г. застъпва Евгени Иванов-Пушката.

Управителният съвет сформира и треньорска комисия, която ще ръководи друг бивш национал – Людмил Найденов.

Вицепрезидент с ресор „Институционална логистика“ става Петър Кънев. Нови членове на федерацията са „Вихър“ (Вълчи дол) и „Осъм“ (Ловеч).

В точка „Разни“ шефовете на волейбола приеха предложението на Верка Николова за финансиране на отборите, които участват във финалите на първенствата за подрастващи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви