Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп проведоха дълъг разговор по телефона, в който обсъдиха борбата срещу пандемията от коронавируса и ситуацията на петролния пазар. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предават TACC и Агенция „Фокус“.

„По инициатива на американската страна се проведе дълъг телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и президента на САЩ Доналд Тръмп“, се казва в изявлението.

„Те изразиха сериозна загриженост относно мащаба на разпространението на коронавируса в света и се информираха взаимно за предприетите мерки в Русия и САЩ за противодействие на тази заплаха“, отбелязаха от Кремъл.

„Те обсъдиха и възможностите за по-тясно сътрудничество между двете страни в тази посока“.

Лидерите обсъдиха и състоянието на пазара на петрол.

„Беше договорено да започнат руско-американски консултации по този въпрос с участието на министрите на енергетиката“, се казва още в съобщението. В него се казва, че са били засегнати и други въпроси от двустранните отношения.

„Владимир Путин и Доналд Тръмп се договориха да продължат личните контакти помежду си“, заявиха от Кремъл.

Междувременно Кремъл опроверга твърдението на Тръмп, че руският лидер през последните две години нееднократно го е молил да бъдат свалени санкциите срещу Русия.

„Не, това не е така“, заяви за ТАСС прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

В ефира на  Fox News ТВ преди разговора си с Путин Тръмп заяви, че очаква руската страна да настоява за отмяна на въведените санкции. „Той вероятно ще помоли за това. Той вече две години ме моли… Срещу тях действат твърди санкции и това не им се харесва“, каза американският президент.

Руският държавен глава нееднократно е заявявал, че няма намерение да моли Вашингтон за отмяна на санкциите.

На извънредното заседание на Г-20 миналата седмица, посветено на борбата с пандемията от коронавируса, Путин предложи държавите са се откажат от търговските войни и международните санкции „за взаимни доставки на медикаменти, храни, оборудване и технологии“ и да се въведе солидарен мораториум върху ограниченията за доставки на стоки от първа необходимост, както и за финансовите транзакции, свързани с тяхното закупуване. Руският лидер предложи също така под егидата на МВФ да бъде създаден специален фонд за помощ на страните, пострадали от пандемията, припомня ТАСС.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

17 − 6 =