На тази дата преди една година в бюджета на община Бургас са влезли 500 000 лева, а към този момент само 75 000. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов по време на дебатите за мерките, които трябва да вземе местната администрация в подкрепа на гражданите и бизнеса в града ни.

Бургасбус може да спре дейност и да не си платят заплатите, ако не ги подпомогнем. За Бургас са необходими две неща спешно – да се поемат здравните грижи към бургазлии свързани с коронавируса и да се приеме социален фонд за най-засегнатите групи в града Нужни са простички правила, защото има редици жалби, че парите се бавят. Хората днес имат нужда да си купят храна„, коментира кметът.

Зам.-кметът Красимир Стойчев поясни, че днес съветниците не трябва да мислят като представители на различни политически формации.

Община Бургас е финансова стабилна и няма дългове. В началото на годината тръгнахме добре, но сега състоянието е такова, че се спря работата на няколко общински предприятия. Минусът в бюджета ни сега е над 14 млн. лева. Парите изтичат като пясък. Бургасбус десетократно е намалил своите приходи. Само за него, за да оцелее превозвача до края на май, са ни необходими 1,5 млн. лева. С това темпо ще изпълним само на 59% приходната ни част. Нужна е балансирана политика„, каза Стойчев.

Кметът Николов поясни, че от общината вече са се свързали с големите предприятия, помолили са ги да си платят данъците, но те отказват, защото се страхували от рецесия.

Хората също се притесняват. Не можем никого да задължим. Всички строителни обекти, финансирани с общински средства, са спрени. Работят само тези, които са по европейки проекти или се изпълняват с държавна субсидия„, поясни Николов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

9 + three =