Освежителите могат да бъдат опасни
Освежителите могат да бъдат опасни

За много шофьори те са част от стандартния инвентар на превозно средство. Други ги намират за просто неудобни. Дръвчетата Wunderbaum висят в колата и се предполага, че осигуряват „освежаващ“ въздух и атмосфера. Но ако вярвате на различни изследвания, освежителите не са толкова безобидни, колкото се твърди.

Освежителите обикновено се състоят от абсорбиращ картон, напоен с различни, изкуствено произведени аромати и други „помощни средства“. За да се регулира потока на ароматите, освежителите за въздух често са поставени в пластмасова кутия. За употреба в началото трябва да се отстрани само малка част от обвивката. Така се предотвратява прекомерното изтичане на химичните вещества.

Информацията на опаковката обаче често се игнорира и пластмасовият филм се отстранява напълно още от самото начало. По този начин големи количества аромати достигат до интериора на автомобила за кратко време. Това може да доведе до главоболие. Но в по-лоши случаи дори до високо кръвно налягане, дразнене на лигавиците или астма.

Освен неправилната употреба на освежителите за въздух, самите съставки в много случаи са причинители за здравословни проблеми. Независимите тестове на продукти редовно установяват, че повечето от тестваните ароматизатори надвишават многократно пределно допустимите стойности за летливи органични съединения, изпускани във въздуха. В някои от тестовете превишението е с до 20 пъти. В хода на проверките са открити и причиняващи алергия съставки, както и пластификатори. За тях се подозира, че могат да увредят детоксните органи като черния дроб или бъбреците.

Освежителите могат да бъдат опасни в комбинация с цигарен дим.

Заедно с газовете от ароматно дърво могат да се създават смеси, които са многократно по-канцерогенни от цигарения дим. Фините прахови частици се свързват със съставките на цигарения дим и могат да се „утаят“ добре в човешкото тяло (източник: Германска професионална асоциация на отоларинголозите).

Но ако все още не искате да се лишите от освежаващите ароматизатори в колата, препоръчваме ви поне да обърнете внимание на съветите на реномирани тестови институти (като Ökotest в Германия).

При съставянето на ароматите също трябва да се внимава да се използва възможно най-малко изкуствено произведени съставки и да се включи най-високата възможна част от естествените маслени есенции.

Добра алтернатива се ароматизирани сашета, в които няма никакви изкуствени добавки, напр. пълни с треви, лавандулови цветя или портокалови кори, при условие че нямате алергия към използваните съставки.

Независимо дали ароматите са изкуствени или естествени, интериорът на колата винаги трябва да бъде добре проветрен и съществуващите миризми не трябва да се наслагват на други аромати.

Снимки: Autorevue

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви