Общинският съвет в Бургас прие отчет за дейностите, свързани с обезпечаване на противоепидемичните мерки и защита от разпространение на коронавирус на територията на Община Бургас. Също така бяха одобрени и допълнителни средства за въвеждане на мерките в периода на извънредното положение.

Кметът Димитър Николов сподели в залата, че Бургас, страната, както и целият свят се намират в безпрецедентна ситуация. Той благодари на всички съветници, които през последните седмици са помогнали с труд, дарения или активност.

Гледам на вас не като на съветници, а като на една кауза за града ни. От 3-4 години заделяме двойно повече от стандартното за извънредни ситуации. Тези средства свършиха наистина добра работа сега, но са необходими още. По-малката част от извънредното положение премина, трябва да сме готови за още дни. Цялата област сега разчита на Бургас„, поясни той.

Кметът допълни, че в Бургас са най-добрите болници, лекари и апаратура в региона. Логистиката към тези болници сега се осигурявала на 90% от бюджета на общината. Според Николов е важно да не се създават рискове финансовата рамка на бюджета.

Нека оставим още малко време и не взимаме всички мерки още отсега. Нужно ни е повече време за анализ на икономическите щетите. В условие на извънредно положение основните решения се взимат в национален план. Нека не натоварваме местния бюджет с още антикризисни мерки. Тепърва държавата ще популяризира мерките, които иска да вземе. В следващите дни ще се вземат още по-категорични мерки. Имаме други отговорности, за които държавата няма как да ни помогне„, каза още кметът.

С днешното решение бяха одобрени допълнителни разходи в размер до 450 000 лева, за обезпечаване на въведените противоепидемични мерки. Одобрени бяха и средства в размер на 300 000 лева за създаване на общински социален фонд COVID-19. Финансовият ресурс по двете ще е осигурен от дейност 128 Международни програми и споразумения, дарения и помощи от чужбина. Допълнително 35 000 лева ще бъдат отделени за стимулиране на лекарите и медицински специалисти, които са на първа линия.

Съветниците в залата одобриха с пълно мнозинство докладната и похвалиха работата на Общински кризисен щаб.

Бяхме едни от първите в страната, които сформираха свой кризисен щаб. Решенията в него се взимат с консенсус. Дни наред се занимавахме с лекарства, методика за лечение и други, което ни подготви на много добро ниво. Тежките случаи в Бургас се лекуваха много добре и всички те сега вървят към изписване. Бюджетът сега плаща всички тестове, ние имаме средствата за тях, но няма от къде да ги купим, защото има световен дефицит за тях„, поясни още кметът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви