За 16 нови случая на болни от коронавирус през последното денонощия съобщи началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. С тях общият брой на болните достига 354.

От тях 127 са настанени в болница, като 13 са в интензивни отделния. До момента са излекувани 15 пациенти. Новите болни са в леко състояние. Те са потърсили лекарска помощ. Няма нова област, в която да е с установен случай на инфектиран за последното денонощие.

Средната възраст на 8-те смъртни случаи е 66 години, като най-младият е на 50 години. Най-много болни има в София, броят им е 221, 13 са новите от последното денонощие. Проф. Мутафчийски призна, че медицинските ръкавици се изчерпват, маски в аптеките няма, но пък дезинфектантите са налични.

„Ако има събиране на повече от две лица, това не е разрешено“, коментира той заради това, че вече се налагат глоби на хора, които се разхождат по улиците. Според него много хора се чувстват накърнени заради това, че им е ограничено движението.

„По 100 мейла на ден получавам, че възрастните хора трябва да се разхождат, за да не им атрофира мускулатурата, както и децата с увреждания, но истинският смисъл на забраната е да не се заразят с коронавирус и да умрат“, коментира проф. Мутафчийски.

„Не се слагат бележки, ако някои в жилищен блок е под карантина. Няма такава практика в ЕС, соченето с пръст не е хубаво“, обясни още той. В Гърция вече е въведено излизането от вкъщи с декралация. Така че това може да бъде въведено и у нас чрез SMS система на принципа на „Синя зона“ в София.

„Ние следваме добрите практики, това е нестандартна ситуация и със стандартни мерки няма да имаме резултат“, посочи проф. Мутафчийски. Карантината в Банско ще бъде свалена на 31 март.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви