Трябва ли да носим ръкавици, когато ходим на пазар

0
187

В момента Европа е в центъра на пандемията като най-засегнатите държави са Италия, Испания, Франция и Германия. Все още се търси ваксина срещу коронавируса, а в изследванията се включват учени от цял свят.

От Световната здравна организация напомнят на хората, че най-добрата превенция е личната хигиена и честото миене на ръце и дезинфекциране на дома и офиса. При неотложно излизане е добре да носите защитна маска и да бъдете на около 1-2 метра далеч от останалите хора. Все повече се забелязва и покупката на латексови ръкавици, но дали те наистина помагат?

Според Националната здравна служба на Великобритания, маските и ръкавиците играят много важна роля при предпазването в клинична обстановка, но има малко доказателства затова дали са ефикасни за хората, излизащи навън. Световната здравна организация също не препоръчва носенето на маски и латексови ръкавици.

Говорител на министерството на здравеопазването в Англия казва пред „Independent“, че не е препоръчително да използвате подобни защитни средства, когато ви се налага да излизате от вкъщи. „Хората, които се притесняват от зараза с COVID-19 или други заболявания, трябва да спазват добра лична хигиена“.

Вирусолози също се присъединяват към тези мнения и споделят, че латексовите ръкавици дават само „фалшива надежда“ на хората и те си позволяват да пипат повече неща от необходимото, когато са навън. Според тях, най-добрата превенция е честото и обстойно миене на ръце.

От СЗО добавят, че освен със сапун и вода, може да дезинфекцирате ръцете си и с антибактериален гел с високо съдържание на алкохол. Добре е да избягвате пипането на лицето, очите и носа, защото по този начин вирусът навлиза в тялото ви.

tialoto.bg

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here