Нов скандал се заформя във Volkswagen.
Нов скандал се заформя във Volkswagen.

Във Volkswagen назрява нов доста голям скандал. Електрическият хечбек ID.3, на който компанията възлага огромни надежди, не може да излезе на пазара заради проблеми с цифровата си платформа. Съобщения за това се появиха в германската преса още през миналата година. Компанията на два пъти отлага пускането на модела на пазара. Това трябва да стане през лятото, но се оказва, че вместо проблемът да бъде решен, той се задълбочава.

По информация на Süddeutsche Zeitung, мащабите на катастрофата са особено големи. Volkswagen ще бъде принуден отново да отложи пускането на електромобила. Това ще донесе огромни финансови загуби на компанията, като сред тях ще е и сериозна екологична глоба. Причината за нея е, че ID.3 трябва да намали средните нива на вредни емисии за цялата гама на марката. И това няма как да се случи, ако не излезе на пазара.

Производството на електрическия хечбек стартира в Цвикау през ноември миналата година, като на церемонията присъства дори канцлерът Ангела Меркел. В очакванията на високи продажби, тя дори увеличи с 50% субсидията за покупка на електромобил в Германия. Последните сведени обаче са, че VW ID.3 слиза от конвейра във вид на „консервена кутия“, тоест желязо без никакво електроника. Всички коли се изпращат в складовете на завода в Лайпциг, откъдето трябва да бъдат пренасочени към дилърите. Това обаче няма как да стане, докато не се реши проблема с програмното оборудване.

Почти катастрофа, не просто скандал

Според последните сведения на Süddeutsche Zeitung, които са получени от източник в самата компанията, ситуацията с ID.3 в момента е катастрофална, тъй като автомобилът е много далеч от това, което може да бъде наречето „готов продукт“. Във Volkswagen първоначално решиха по аналогия с Tesla, да разработят за ID.3 напълно оригинална цифрова платформа с възможност за обновяване от разстояние. В компанията обаче явно са подценили случващото се и не са отделили нужните ресурси и време. Сега програмното оборудване представлява няколко отделни блока, които не искат да работят заедно. Съответно, и колата няма как да потегли и е напълно ненужна.

Директорът на IT-направлението Мартин Хофман, който отговаря за случващото се, вече е уволнен, като сега ръководството на Volkswagen преговаря с Daimler за сътрудничество именно в сферата на програмното оборудване, което може да помогне за бързото решаване на появилите се трудности. Проблемът е, че Daimler води преговори с BMW, като сътрудничеството между двата премиум-производителя изглежда далеч по-перспективно.

Като цяло, Volkswagen се оказва в много трудно положение, като спешно търси опитни програмисти. Компанията няма да може да изпълни планираното производство на 100 000 бройки от ID.3 до края на година Обсъжда се вариант, според който на бъдат произведени малки серии от модела със силно ограничено програмно оборудване, което да се разшири след решаването на трудностите. Но пък подобен автомобил няма да отговаря на обявеното от Volkswagen “високо ниво“ и това със сигурност щ удари по имиджа на марката. Което, погледнато отвсякъде, си е наистина скандал.

Снимки: Volkswagen, NextMove

1 КОМЕНТАР

  1. Само будали и неграмотни селски бекове си купуват в днешно време немски боклуци.

Comments are closed.