В сезона на грип А и В, както и заради коронавируса, който бе обявен за пандемия, много е важно да поддържате имунната си система здрава, за да не се разболеете. Въпреки взимането на някои витамини и консумацията на пресни плодове и зеленчуци, тя отново може да работи на по-бавни обороти. А причината са някои вредни навици, които всички ние имаме.

Кои са най-често срещаните грешки, понижаващи имунната система?

1. Не се грижите за себе си

Емоционалният стрес има пряко влияние върху функцията на имунната система. Според проучване от 2012 г., публикувано в в списанието „Proceedings of the National Academy of Sciences“ показва, че хората, преживели хроничен стрес през последната една година, са с по-голям риск от развитие на настинка в сезона на вирусите.

„Когато сте подложени на стрес, тялото ви освобождава кортизол и адреналин – хормони, които понижават нивата на лимфоцитите и фагоцитите“, обяснява пред „Livestrong“ имунологът Кетлин Дас. По думите ѝ, с по-малко бели кръвни телца, тялото по-трудно може да се справи с бактериални и вирусни антигени.

От друга страна, стресът е свързан с други нездравословни навици като прекомерно пиене, тютюнопушене, безсъние и ядене на вредна храна, които също отслабват имунитета.

Какво да промените – най-доброто, което може да направите за вас в момента, е да не допускате паниката в живота си. Опитайте се да преработвате стреса и да се безпокоите колкото се може по-малко. Това означава да прекратите токсичните връзки, да смените работното място или просто да изхвърлите от живота си неща, които ви стресират.

2. Ядете преработени храни

Ако менюто ви всеки ден е с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, добавена захар и заместителите ѝ, това може да понижи имунната ви система.

„Преработените храни атакуват добрите бактерии в червата ви, като помагат на лошите бактерии да атакуват храносмилателната система и така отслабват имунитета и отслабвайки чревната ви имунна система“, коментира още д-р Дас.

Серия от изследвания, направени при хора и мишки, показват, че много добавки в преработените храни могат да нарушат микробиома на червата. Такива например са стабилизаторите, емулгатори, сгъстители, както и някои подсладители като захарин, стевия и други.

„Една чаша кафе със стевия сутрин или просто кенче със сода или кола, няма да увеличи риска ви от настинка или грип… Но ако ги приемате всеки ден – напълно е възможно“, посочва специалистът.

Какво да промените – вместо да ядете преработени храни, ги заменете с по-полезни, подсилващи имунната система, например плодове, богати на витамини, минерали и разтворими фибри.

„Разтворимите фибри повишават нивата на протеина интерлевкин 4 и стимулират тялото да произвежда Т клетки, които след това унищожават заразените клетки“, казва д-р Дас. По думите ѝ, жените се нуждаят от 28 грама разтворими фибри за деня, докато мъжете – от 36 г. Другото, което тя препоръчва, е консумацията на ябълки, ечемик, овес, ядки, семена и леща.

Витамин D също е от съществено значение. Той помага да се активират тези Т-клетки, борещи се с инфекция. За да си го набавите, трябва да приемате рибено масло на гладно, но може и да го намерите в яйчените жълтъци, пълномасленото прясно мляко, някои по-мазни риби и в гъбите.

Не на последно място, добавете джинджифила в менюто си, защото има антиоксидантни свойства.

3. Липса на сън

Ако не спите до 8 часа на денонощие, то това е предпоставка за понижена имунна система и разболяване.

„Когато спите, тялото ви отделя цитокини и протеини, които ви предпазват от възпаление и инфекции. Без адекватна почивка не можете да произвеждате толкова цитокини и ще се справите по-трудно с вирусни и бактериални заболявания“, обяснява д-р Дас.

По данни на американската Фондация за сън, използването на електроника преди лягане може да наруши циркадния ви ритъм, както и да потисне хормона, предизвикващ съня – мелатонин. А това затруднява заспиването.

Какво да промените – направете съня си приоритет, особено по време на социалната изолация заради коронавируса.

За да заспите по-лесно, яжте поне час и половина преди лягане. Също така, не лягайте на пуснат телевизор, нито ползвайте мобилния. Приглушете светлината, пуснете завесите и се настройте за лягане с релаксираща музика. Може да изпиете чаша топло мляко с малко мед преди да положите глава на възглавницата.

4. Пиете твърде много алкохол

Друга грешка, заради която боледувате по-често. Независимо дали става въпрос за любимата биричка или едно уиски, с алкохола вие забавяте работата на имунната система.

Спиртните напитки нарушават микробиома на червата, който играе ключова роля в имунната функция. Така се получава дисбаланс и инфекциите са налице. В резултат на това повече лоши бактерии преминават в кръвта, което води до възпаление на черния дроб. А това означава, че той по-трудно изхвърля токсините и антигените, които могат да ви разболеят.

Според д-р Дас пиенето потиска както производството на Т-клетките, така и на В-клетките, които подпомагат образуването на антитела, унищожаващи вирусите и бактериите. „В допълнение, алкохолът уврежда имуноглобулините – антитела, които защитават имунната функция чрез червата и слюнката“, посочва още медикът.

Консумацията на алкохол уврежда епителните клетки, които имат множество имуноподдържащи свойства. „Те изпращат сигнали до вашите имунни клетки, за да ви предпазят от вредните бактерии и насърчават усвояването на полезни вещества“, коментира д-р Дас.

Какво да промените – въпреки че голямото количество алкохол е вредно за имунната система, д-р Дас смята, че умереното количество има своите предимства. До една напитка на ден за жени, например вино, както и до две на ден при мъже, предпазва организма от бацили.

5. Тютюнопушене

Никотинът вреди на имунната система. Химическите съединения в тютюна влияят на лигавицата на дихателните пътища – от носа до белите дробове. По думите на д-р Дас, когато пушите, дихателните пътища се стесняват и това затруднява белите дробове, които не могат да се справят с токсините. По този начин се увеличава чувствителността на тялото към инфекции.

Нещо повече, тъй като тялото ви работи на по-бързи обороти за отстраняване на химикалите, освободени от тютюна, способността му да се бори с инфекцията е понижена. Също така, цигареният дим намалява количеството на антиоксиданти в кръвта, което повишава риска от пневмония до бронхит.

Какво да промените – трябва да намалите или спрете цигарите, което е трудно, но и постижимо, стига да имате воля. Според данни на „Harvard Health Publishing“, определянето на конкретна дата, тоест поставянето на ясни граници, може да ви помогне. Тоест рязкото отказване от цигарите е най-добрият начин организмът ви да се изчисти по-бързо от токсините и да повиши защитните си сили. За целта има много лекарства и групи за консултиране, които помагат.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nineteen − two =