Вълчев смята, че така ще има по-качествено образование
Вълчев смята, че така ще има по-качествено образование

Ако учебните занятия се възстановят до 21 април, забавянето на учебната година ще бъде минимално, но по всичко личи, че има опасност учебната година да бъде удължена.

Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV.

Вероятно месеците юни и юли ще са най-пострадали, вероятно ще има изместване и изпитни кампании.

Има три варианта за отместване на изпитите за кандидатстване след 4. и 7. клас, допълни министърът. „Най-тежък е проблемът при изпитите след 12 клас, тъй като те са свързани с кандидатстването в университетите“, уточни Вълчев. Родителите да имат нагласа, че през юни няма да ходят на туризъм, допълни министърът.

Ако карантината продължи до края на учебната година, със сигурност матурите няма да са онлайн.

„Ще има балове, ще намерят време да си направят снимките и тоалетите“, допълни Вълчев и

отказа да направи прогноза за кога ще бъдат отложени баловете, но със сигурност отлагане ще има. Вероятно те ще ca около началото на юли.

Вълчев благодари на учителите, които са реагирали бързо на кризата и са се пренастроили за новите условия и дистанционното обучение в електронна среда.

„Важното е, че дистанционното обучение стартира успешно за много голяма част от учениците. Дните, които са в тази форма, ще бъдат приравнени на учебни дни, както и работните дни на учителите. Има ученици, които не са обхванати, но за тях ще има доучване, както в предходни години е имало допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности“, добави той.

„Сега е много по-важно да контролираме резултата и трябва да оценим придобиването на знания в тази електронна среда. Образованието е няколко неща – възпитание, социализация, придобиване на компетентност, знания и умения.

Дори по основните дисциплини, по които се провежда електронно обучение, за голяма част от учениците обучението дори е било по-интензивно и те са успели да наваксат изоставането и са започнали с преподаването на нови знания. Децата имат повече време за учене вкъщи и трябва да го използват“, допълни министърът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twelve − 8 =