Сънищата - нещата отвъд реалността
Сънищата - нещата отвъд реалността

Всяка година, петъкът от втората пълна седмица на месец март, се отбелязва като Международен ден на съня. Блаженството и възможността да спим и да сънуваме сънищата със “сюжет”, човечеството дължи на еволюцията. Ето и няколко интересни факта за съня:

22 процента от времето, което човек прекарва в сън, са “заделени” за сънищата. При възрастните хора продължителността на един сън е между една и осем минути. За една нощ човек сънува между три и седем пъти.

Преди 200 милиона години животните на планетата са можели да разчитат само на т.нар. „бавен сън“ (или още нормален сън – веднага след заспиване изпадаме в тази фаза, която обикновено трае 80-90 минути при човек). Това е времето, когато сънищата са слабо изразени. Заради огромният брой хищни врагове на потенциалните жертви не им е оставало време да спят, затова и природата ги е приспособила така, че да бодърстват почти постоянно. Фазата на бързия сън и сънуването през това време, идва с еволюцията и животните “усвояват” новата придобивка едва 50 милиона години по-късно.

1,9 часа на денонощие – толкова време общо спят на денонощие жирафите. Но това не е “цял сън”, а периодични дрямки от по 5-10 минути. Жирафите “спят” най-малко сред животните. Най-големите сънливци са коалите, които обикновено проспиват по 22часа на денонощие.

При толкова спане – къде време за сънищата?

15–20 минути на всеки 4 часа. Според легендите това е графикът за спане на Леонардо да Винчи. Никола Тесла, по неговите собствени думи, спял по 2-3 часа в денонощие. За Гай Юлий Цезар, Наполеон Бонапарт, Бенджамин Франклин, Франц Шилер, Владимир Бехтерев се твърди, че им били достатъчни по 4 часа. Петър I, Уинстън Чърчил, Томас Едисон и Маргарет Тачър спели по 5 часа.

20 години е продължителността на най-дългия официално регистриран летаргичен сън. След скандал със съпруга си Надежда Лебедина от Днепропетровск заспива през 1954 година. Събужда се едва през 1974 година – здрава и млада. В годините след това обаче времето много бързо “наваксва” проспаното.

36 часа без сън – това е времето, което могат да осигурят специални очила, които проектират около окото пръстен от ярка светлина, спектрално подобна на тази при изгрева на слънцето. Устройството е разработено от изследователи по поръчка на Британското министерство на отбраната.

Човек “разходва” средно по 7 часа в денонощие за спане (в началото на ХХ век същият показател е 9 часа). При това, за последните 100 години средната продължителност на живота в световен мащаб се е увеличила от 31 на 65,6 години.

65,6 x (7 : 24) = 19,1 – повече от 19 години съвременният човек прекарва в сън. Това е съпоставимо със средната продължителност на живота на Homo sapiens от времето на неолита. Днес до такава възраст може да доживее почти всяка котка.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви