Бързите тестове, които и към момента се отричат от Националния кризисен щаб, все пак ще се правят. Те ще ни струват по 10 млн. лв. месечно. Дневно могат да се правят по 40 000 теста. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет с участието на премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Макар и да показва видимо неодобрение и дори предупреди журналистите да не му задават повече въпроси за бързите тестове, ген. Мутафчийски заяви, че

те ще се правят, за да дадат възможност мерките, предприети заради коронавируса, да се освобождават една по една.

Министерският съвет взе решение за закупуване на 1 милион маски и 50 респиратора, обяви министър-председателят. Борисов съобщи и какви са решенията, взети от Европейския съвет на онлайн срещата му вчера.

„Поръчката от ЕК е за 600 00 бройки PCR-тестове и 400 000 бройки бързи тестове“, обясни премиерът Борисов. От думите му стана ясно, че България е готова да поръча тестове от четири държави – Белгия, Китай, Испания, Южна Корея.

„Който иска да си внася тестове, няма да използваме сътрудници. В следващите до 10 седмици трябва да сме готови за бързо и масово тестване. След 4-8 седмици ще ни трябват по 20 000 теста на ден. PCR е по-сигурният тест“, разкри министър-председателят.

В контекста на препоръките на СЗО е било решено неотложно да се увеличи капацитетът за извършване на тестове, а държавите-членки ще докладват на ЕК за положението.

Ген.Мутафчийски обясни подробно, че има три основни начина за установяване на болните от вируса.

Единственият достоверен начин е с PCR, който е бавен, изисква апаратура и квалифициран персонал. Това у нас има възможност при наличния капацитет да се установява за около 30 хил. теста месечно и струва около 930 хил. месечно. 600 хил. такива теста са отделени за България в поръчката на ЕК.

Другият метод – флуоресцентен имунохроматографски, е на базата на антиген, като идентифицирането става за около 5 минути с портативен апарат. Разработват се и тестове по подобие на тези за бременност. Поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово. Могат да се правят до 20 хил. дневно, на месечна база 300 хил., което струва около 10 млн. лв. месечно, обясни Мутафчийски. Вече се прилагат на две места, включително във ВМА, като резултатите се следят внимателно, достоверността е около 70%.

Бързите тестове са такива, с които може да се установи колко души са се разболели, без да разберат. Това се предвижда да бъде правено в широки граници, до 40 хил. на ден, което е около 10 млн. лв. на месец.

Първият вид е безспорен достоверен резултат, вторият вид открива новозаболели и става много по-бързо, третият тип е важен след втората половина на епидемията, защото ще дадат реалната снимка, която показва колко са придобили имунитет, каза Мутафчийски.

Това означава, че здрави лица могат да се върнат да работят и това ще даде основата да се освобождават мерките една по една със съживяването на икономиката. Това ще струва на правителството около 20 млн. месечно, обясни генералът.

Над 200 са досъдебните производства до момента за нарушение на мерките, съобщи МВР шефът Младен Маринов.

Хората под карантина в момента са около 24 хиляди. „Имаме над 24 000 карантинирани жители, като по-голямата концентрация е в столична дирекция и големите областни градове като Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново“, посочи министър Маринов. Той обясни, че най-голям проблем създава преминаването през КПП-та, заради което са насочени и служители на тол управлението. Гражданите да са подготвени, за да стане по-бързо проверката, и които нямат нужда да пътуват, да си останат вкъщи, призова министърът.

В отговор на журналистически въпрос Младенов гарантира, че няма как да се злоупотреби с личните данни при преминаането на КПП-тата, с които всички в МВР работели.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви