Мачът Аталанта-Валенсия взриви биологичната бомба на Апенините

0
44

Кметът на Бергамо Джорджо Гори се съгласи със становището на експерти, че мачът Аталанта – Валенсия е причина за масовото разпространение на коронавируса в област Ломбардия.

Аталанта прие Валенсия на 19 февруари в първи осминафинал от Шампионска лига на неутрален терен на „Сан Сиро” в Милано пред 45 000 зрители. Една трета от населението на Бергамо предприе кратко пътуване до известния стадион. Близо 2500 фенове на гостуващия испански клуб Валенсия също присъстват на срещата. Аталанта спечели с 4:1, а кметът на Бергамо е убеден, че този мач е ускорил заразяването на много хора в района.

Повече от месец по-късно експертите посочват мачът на 19 февруари като една от най-големите причини Бергамо да се превърне в един от епицентрите на пандемията с коринавируса. „Биологична бомба“ е начинът, по който е избухнала заразата, обяснява списание „Тайм”.

„Този мач стана биологична бомба. Тогава не предполагахме какво ни очаква. В Италия първият пациент се появи на 23 февруари. Явно вирусът вече активно се е разпространявал и си представете в този момент над 40 000 души, които тръгват към Милано и вероятно повечето от тях са били заразени. Мнозина гледаха мача на групи, имаше много контакти”, каза Джорджо Гори, цитиран от италианските медии.
Аталанта обяви първия си положителен случай във вторник – вратаря Марко Спортиело. От Валенсия обаче заявяват, че повече от 1/3 от състава им са се заразили, „въпреки строгите мерки, приети от клуба“ след мача в Милано.

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here