Защо мобифоните са забранени на бензиностанциите
Защо мобифоните са забранени на бензиностанциите

На повечето бензиностанции са поставен предупредителни знаци, за да посочат, че използването на мобилни телефони в зоната на бензиностанцията е забранено. Но има ли реална опасност или законова забрана? И, ако не, защо се забраняват ползването им там?

Поне теоретично обясними и известни са забраните за използване на мобилни телефони в самолети, болници или други места с чувствителни технически устройства, които могат да бъдат нарушени от електромагнитни вълни. Но дори там рискът от неизправност е много нисък. Такива чувствителни устройства обаче не се използват на бензиностанциите.

Защо тогава са знаците, които забраняват използването на мобилни телефони?

Защо мобифоните ги забраняват при зареждане на гориво
Защо мобифоните ги забраняват при зареждане на гориво

Всъщност използването на мобилно устройство на бензиностанция представлява опасност, дори и само малка. Причината за това обаче не са електромагнитните вълни. В предполагаемия „най-лош“ сценарий батерията може да се отдели от устройството и при падането на земята да се образуват искри, които могат да запалят разлят бензин (или газовете от него) и други запалими смеси. Засега обаче не са известни експлозии, причинени от батериите на мобилните телефони.

Вероятността от подобен инцидент намалява още повече през последните години или десетилетия. Причината за това е, че батериите на съвременните мобилни телефони имат по-малко напрежение, отколкото преди 15-20 години, а точките за контакт са вградени в батерията. По този начин рискът от късо съединение или риск от искри намалява допълнителни. Освен това батерията в много модели сега е здраво вградена в устройството и описаният по-горе инцидент всъщност е само теоретичен.

Забранителните знаци, са поставени от самите бензиностанции, за да се подготвят за теоретично възможни искове за щети. Държавното законодателство не счита опасността за толкова значима, че да се окаже необходима регулация. Това означава, че никой няма да получи глоба от държавата ако игнорира забраната на мобилните телефони на бензиностанциите.


Въпреки че действителният риск вероятно е много нисък, можете да се застраховате изцяло ако се въздържате да използвате мобилния си телефон, докато зареждате с гориво. Строго погледнато, всички други устройства, които се захранват от акумулаторни батерии, също не трябва да се използват на бензиностанциите.

Снимки: Autorevue

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 × five =