Общинският съветник от „Движение България на гражданите“ Живко Табаков отправи конкретни предложения, с които се цели да се спаси туристическия бранш в града ни. Докладната вече е входирана от ОбС-Бургас и в нея той припомня, че от 13 март 2020 г. със заповед на министъра на здравеопазването на територията на Република България бяха прекратени редица дейности пряко и косвено свързани с туризма. Няколко дни по-късно министърът на туризма преустановил и всякакви форми на външен и вътрешен туризъм. Предвид динамичната ситуация, не можело да се прогнозира как ще протече летният ни сезон, както и дали изобщо ще има такъв.

Доколкото имаме актуална информация, все още в дългосрочен план резервации не се отказват, но се бавят плащания. В социалната мрежа вече има много публикации от хора, които се притесняват, че парите им по отказани почивки няма да бъдат възстановени. Още повече, че някои фирми са преустановили вдигането на телефоните си, други са фалирали. Ако туроператорите, хотелиерите или авиокомпаниите се притесняват от фалити заради изплащане на неосъществени почивки, могат да разсрочат плащанията или да ги направят валидни за една година напред. Но никой не може да гарантира, че крайните клиенти ще се съгласят да ползват ваучери, според препоръките на кабинета, вместо да им бъдат възстановени сумите„, пише Табаков.

Общинският съветник е категоричен, че извънредното положение, в което се намираме, трябва да ускори процеса по активно рекламиране на Бургас през различни инструменти. Според него е неразумно да се очаква кризата да свърши, за да предприемат конкретни действия. Към този момент и Министерството на туризма също обмислял изработване на кризисна рекламна кампания и мерки, насочени към запазване на летния сезон, като за тази цел са били изпратени писма до всички съществуващи Организации на управление на туристическите райони (ОУТР).

Особено важно в този момент е да бъдат ясно начертани и приложени всички маркетингови дейности като: онлайн,  телевизионна, печатна и външна реклама. Вече имаме много добри примери в тази посока, които трябва да надградим и насочим основно към вътрешния пазар. Считам, че мярката „нулева година за събиране на туристически данък“ няма да ощети Община Бургас в големи размери, предвид факта, че събраният такъв за предходната година, е в размер малко над 300 хил. лева, но пък ще остави свежи пари в хотелиерския бизнес„, смята още Табаков.

Той е категоричен, че в опита да се подпомогнат засегнатите в сектора на местно ниво, а също така и държавата в тази безпрецедентна ситуация, трябва да се предприемат следните мерки и действия:

1. Пренасочване на неразходвани средства от участие на Бургас в туристически борси за сключване на договор с медийна агенция, която да изготви кризисна рекламна стратегия за ефективно рекламиране на Бургас като туристическа дестинация. Сумата да не надвишава 20 хил. лева;

2. Безвъзмездно ползване на общинските площи и съоръжения за реклама при заявено желание от страна на бургаския бизнес и при установен график за период до една година;

3. Обявяване на нулева година за събиране на туристически данък на територията на община Бургас.

Напомням, че макар и млад отрасъл, туризмът показва много бързи темпове на развитие. Чрез него се повишава заетостта и благосъстоянието на жителите на град Бургас. Допринася за развитието на селското стопанство, транспорта, строителството, леката промишленост и търговията. Не на последно място – туризмът носи значителна и бърза възвръщаемост на инвестициите и помага за решаване на икономически проблеми. Приветствам това, което правителството се опитва да направи, но предвидените средства в размер на 4.5 млрд. лв. от страна на държавата ще стигнат до 10-12 % от фирмите. Разсрочването на плащането на данъци не отменя задълженията на бизнеса. Всички очакваме сериозен бум на безработицата. Заетите в сектора (пряко и косвено) са около 500 хил. души. Около 20 % са били съкратени през миналата седмица, а останалите са в платен или неплатен отпуск, очаква се съкратените да достигнат минимум 50 %, по данни на БХРА„, се пише още в докладната.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви