Цвета Делчева е тазгодишният носител на голямата награда в Националния литературен конкурс „Христо Фотев“. Тя е отличена за книгатата „Отворени възможности“ .Поради сложната епидемиологична обстановка, церемонията бе проведена съобразно мерките за безопасност в извънредната ситуация без гости.

Събитието бе излъчено онлайн във фейсбук страницата на община Бургас.

Така стотици ценители на изящното слово не само разбраха в реално време имената на отличените автори, но и чуха техни стихове в изпълнение на актьорите Невена Цанева и Никола Парашкевов.“Журито тази година беше изключително затруднено, трябваше да изчетем над 130 книги, за да направим преценката си. В поезията няма обективни критерии, но с едно нещо всички се съобразихме – непреходността и неповторимостта“, подчерта председателят на журито д-р Лорис Мануелян.

Той допълни, че заради много високото ниво на участниците са присъдени три вместо две съпътстващи награди – на Роза Боянова, Румен Денев и Румен Леонидов.“Въпреки особените обстоятелства, спазихме традицията да обявим победителя в националния конкурс на рождения ден на Фотев. Искам да поздравя всички участници от името на кмета Димитър Николов и да ги призова да се включат и в следващите издания на конкурса, защото следващи издания ще има!“, заяви зам. -кметът по култура Диана Саватева. Тя уточни, че когато пандемията отмине, ще се проведе и тържествена церемония с поетичен спектакъл.

Организатор на националния конкурс „Христо Фотев“ е Община Бургас, в партньорство с Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружение „Бургаска писателска общност“. Жури в състав д-р Лорис Мануелян, Силва Хачарян, Боян Ангелов, Симеон Димитров и Йордан Евтимов определи първоначално 10 книги, а след това и петимата финалисти: Димитър Христов „Песни, тъги и наздравици“; Роза Боянова – „Обратна гравитация“; Румен Денев – „Вокално стихосложение“; Румен Леонидов – „Покаяние Господне“; Цвета Делчева – „Отворени възможности“.Има две съпътстващи събития, които са отложени за по-късна дата: конкурси за рецитация и за илюстрация по стих на Христо Фотев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви