Онлайн обучение ще поддържа двигателната активност на учениците от СУ „Юрий Гагарин”. Програмата официално стартира от понеделник, 30 март, съобщи за Burgasnews.com директорът на бургаското спортно училище Димитър Костов. Дистанционното обучение ще продължи до отмяна извънредното положение в България, влязло в сила от 13 март с решение на НС на РБ заради коронавируса.

След прекратяването на учебните занятия режимът на обучение в СУ „Юрий Гагарин” протича както във всички останали училища в страната – с помощта на електронните приложения. Дистанционната форма за обучение на учениците ще продължи „поне до 13 април” съобщи днес министър Вълчев.

„Спортните училища са най-потърпевши от въведеното извънредно положение. Не можем да изпълняваме основната си цел – да тренираме и да участваме в състезания.

Това е най-неприятният за нас отзвук от действителността. Надявам се епидемията от коронавирус да приключи колкото се може по-скоро и като спортно училище да се върнем към същинската си дейност и да изпълняваме основните си функции”, заяви директорът, който също като своите ученици страда от ограничението да не практикува спорт по време на изолацията.

От затварянето на всички спортни обекти учениците от спортното училище тренират самостоятелно. След забраната за напускане на дома без основателна причина, децата поддържат форма в домашни условия, до колкото е възможно това.

От понеделник това вече ще става организирано чрез видеовръзка, в групи по видове спорт, поясни Димитър Костов.

Подготвителната програма за обучение в електронна среда е изготвена от треньорите, които са преструктурирали нарушените от обстоятелствата тренировъчни планове. При липсата на активен и сериозен тренировъчен процес, сега усилията на СУ „Юрий Гагарин” са насочени към поддържане кондицията на състезателите, които вече са излезли от спортната си форма, допълни още директорът.

Онлайн обучението ще е с продължителност час и половина – от 14:00 и от 15:45 ч.

Занятията ще са комплекс от упражнения, развиващи качества като гъвкавост, бързина и т.н. Не така стои въпросът за техника, където, според Димитър Костов, ще е по-трудно.

В организацията на работа с учениците са включени и поставянето на теоретични задачи – теория на съдийството и запознаване с правилата, теория развиване на физическите качества, на спортната тренировка, лична хигиена, употреба на допинг и антидопингов контрол и др.

За учениците от 11-12 клас, на които предстои изпит за професионална квалификация „помощник треньор”, е предвидено да развиват план-конспекти в тази област.

Колкото и да е трудно, особено за един спортист, Димитър Костов и неговите колеги от СУ „Юрий Гагарин” призовават всички: „Останете си вкъщи!”.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви