Екатерина Капрова
Какво мисля

Министърът на финансите на Р България нарече хората, които няма да получат помощи от държавата „маргинали”.  Това са всички онези, които имат задължения към държавата, които работят на минимална заплата, тези, които са самоосигуряващи се и имат неплатени вноски, бедните, безработните… Май повечето от българския народ. За да не съм голословна, проверих какво означава „маргинал”.  Това е периферен, изхвърлен, на границата човек. Такъв, който се намира на границата на различни социални групи, системи, култури, намиращ се под влиянието на противоречащи си норми, ценности.

Сега изглежда станахме още повече.

Защото всички сме на границата, жертви на противоречащите си ценности. Нашите и тези на управляващите.

Кой от вас няма задължения? Кой живее в огромен апартамент, подарен му от кръстниците? Кой не си плаща в болницата? Кой кара майбах? Изобщо – нация от маргинали, ако се приема, че управляващите ни са центъра на хайлайфа на обществото.

Всеки си е помислял, че наистина няма такава държава, а сега, когато се налага държавата да се погрижи за нас –данъкоплатците, електората, избирателите, тя ни нарича „изхвърлени на границата” и абдикира от нас. В един специален момент. Когато всеки има нужда от помощ, а и никой няма право да излезе на улицата, за да предяви претенциите си.

Сега и парламентът си отива вкъщи. Но не си спира заплатите и бонусите.

Тоест – каквото решихме до сега, това е. Докато не мине епидемията. Защото, нали, английският парламент и той се самокарантинирал.  Само че преди това даде на поданиците на кралицата по 80% от заплатите, за да си стоят вкъщи.

Любимите на нашия вожд и учител Ангела, Урсула, Доналд и те се погрижиха. В САЩ всеки ще получи чек за 1200 долара. Държавата отпуска 3 трилиона долара. Германия дава 750 млрд. евро. Работодатели с до 15 работници ще получават по 15 000 евро помощи в продължение на три месеца.  Така де, чували сте за мерките във всяка държава, засегната от вируса, с които да спасяват хората и бизнеса.

А нашите какво?

По 60% от заплатите ще получават фирмите, които не са освободили работниците си, но само от няколко определени сектора. Условието е да нямат задължения към държавата. Подават документи в банките, одобряват ги до 7 дни, до още 5 им отпускат парите, ако са одобрени. И тя карантината свършила.

За тези, които са пуснати в неплатен отпуск – кредит. Да се набълбукат още без идея как ще го плащат.

Това е държавническото мислене. За да не стопи мазнинката на бюджета.

И накрая си дойдохме на думата: Европа разполага с фондове, до които ние нямаме достъп. Защото не сме в ервозоната. Нали не искахте евро, на ви сега помощи. Няма.

Всъщност ЕК прие мерки за справяне с кризата в икономически аспект. Комисията предложи тази година да се откаже от задължението си да изисква възстановяване на намиращите се в момента на разположение на държавите членки неизразходвани авансови средства по европейските структурни и инвестиционни фондове.

Заделят се 25 млрд. евро европейски публични инвестиции за справяне с последиците от кризата с коронавируса. Те са целия съюз, но все има нещо и за нас.

Значи няма нужда да пипаме „мазнинката”.

Не, всъщност няма нищо за нас. За мен, за теб. Има за НЕ маргиналите. Те ще си ги вземат и вероятно вече са измислили начин как да го направят.  А ние, бедните?

Ами да го ду..т бедните, както решава Римския сенат / все едно на истина или в пародийна комедия /. За нас това си е гадната истина, маргинали.

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви