„Бургаска фирма започва да произвежда от днес защитни шлемове, които ще бъдат раздавани приоритетно на лекарите в болниците“. Това сподели кметът Димитър Николов по време на редовния брифинг на Общинския кризисен щаб.

„Генетичната лаборатория в Бургас в момента разполага с ограничен набор от генетични тестове за изследване. Това е проблем, не само за Бургас, а и за цяла България и цяла Европа. С тях се изследват само съмнителни с клиника пациенти, които са насочени от лекар за такова изследване, които са минали и през РЗИ като регистрация. Само вчера през лабораторията са направени 44 такива изследвания. Допълнителните тестове – антигенните, които са част от бързите тестове, също са на разположение, но те са с ограничени количества“, допълни директорът на Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ доц. Цветан Велинов.

Той сподели още, че когато има достатъчно на брой такива тестове, ще бъдат пуснати за свободен достъп да си направят гражданите изследвания. „Защото за нас е важно да знаем каква е обстановката в Бургас – колко хора са носители, колко са заразени, за да имаме една епидемиологична картина за състоянието в града. Проблемът е в доставката, в ежедневен контакт сме с дистрибуторите на тези тестове и ежедневно партидите, които се освобождават и тези, които сме заявили, са многократно по-малко от това, което сме предвидили като тестове за диагностика“.

Два екипа работят в генетичната лаборатория в Бургас, които на този етап са напълно достатъчни да обслужват оборудването. Привлечени са хора от Варна, за да може да се попълнят тези два екипа. В УМБАЛ-Бургас също работи един екип, който е за бързите тестове. Капацитетът е до 90 генетични теста за денонощие.

„Заостряме вниманието към тези специалности – инфекциозни заболявания, вирусология и генетика, за да може към Факултета по медицина да организираме обучение и в тази област“, разказа още доц. Велинов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 × one =