Подготвяме пакет икономически мерки за най-тежко пострадалите от кризата. Но сега най-спешното е да помогнем на болниците. Това написа кметът на Бургас Димитър Николов на официалната си страница във Фейсбук по повод кризата с COVID-19. Ето какво допълни още той:

Всички ме питат: Докога ще продължи тази ситуация? Никой не знае! Затова, освен с търпение, трябва да се въоръжим и с план, с който да обезпечим с оборудване, консумативи, човешки капитал и средства бъдещия пик на заразата в Бургас.

В момента общинският бюджет е основният платец на всички извънредни разходи, които се правят ежедневно. На този етап се справяме.

Подготвяме пакет икономически мерки за най-тежко пострадалите от кризата. Но сега най-спешното е да помогнем на болниците. Те трябва да са подготвени освен с медици и със специализирана медицинска апаратура, която да се използва за лечение на пациенти с коронавирус инфекция.

Ежедневно осигуряваме лични предпазни средства, защитни облекла, консумативи и дезинфектанти на УМБАЛ.

Днес преведохме средства от дарения за закупуването на апарат за Автохемотрансфузия.

Бургаска фирма започва да произвежда шлемове, които ще бъдат предоставени на здравните заведения. Те ще бъдат много полезни за медицинските лица, които са на предния фронт. Друга фирма от региона започна да шие ежедневно два вида защитни облекла.

Но трябва и още! Държавната болница вече откри своя дарителска сметка, освен тези, които са обявени на сайта на общината.

На заседанията на щаба директорът на УМБАЛ алармира и за необходимостта от закупуването на друга допълнителна медицинска техника.

Имат спешна нужда от мобилен рентгенов апарат за инфекциозно отделение, в което са настанени болните с коронавирус, който струва 70-90 хиляди лева. В момента цялата болница разполага само с един такъв апарат.

Нуждаят се и от стационарни респиратори. Към момента УМБАЛ разполага с 15, които и сега се използват за тежки случаи – след прекаран инсулт, катастрофи и други състояния. Към днешна дата са свободни 3, другите 12 са заети. Трябва да се закупят допълнителни, както и друго медицинско оборудване.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви