В условията на коронавирус лидерът „Нефтохимик” получава титлата в Суперлигата?

0
33

Десет клуба от елита на българския волейбол се обявиха за прекратяване на Суперлигата. Според тях, временното класиране трябва да бъде обявено за крайно, което означава титла за „Нефтохимик 2010” при мъжете и за „Марица” (Пловдив) при жените. А въпросното искане се явява първият казус пред новия управителен съвет и новия президент на федерацията Любо Ганев.

Легендата призова миналата седмица всички клубове да изпратят предложенията си. В посочения срок се включиха 12 от елита. От тях „Монтана”, „Добруджа 07” (Добрич), „Нефтохимик 2010”, „Пирин” (Разлог), „Черно море” (Варна), „Марек Юнион- Ивкони” (Дупница), „Арда” (Кърджали), „Левски” (София), „Славия” и „Дунав” (Русе) настояват повече да няма мачове за този сезон.

ЦСКА е против подобен край като предлага два варианта –

подновяване на първенството, когато пандемията с коронавируса приключи, или обявяване на нулева година.

„Хебър” (Пазарджик) пък държи на всяка цена шампионатът да завърши, без значение кога.

Те са за изготвяне на съкратен формат за справедливото завършване за Суперлига, сезон 2019/2020. Вариантът е съкращаване на броя на мачовете от плейофната фаза с оглед по-скорошното им приключване.

Любо Ганев отправи предложение към членовете на УС за първо заседание на 31 март от 11 часа. То ще бъде дистанционно с видео връзка като в дневния ред са включени 5 точки.

Възможностите за край на сезона са три. При първата ще бъде обявена нулева кампания без победители. Втората опция е временното класиране да се обяви за крайно. А третата е сезонът да се доиграе, когато пандемията отмине.

При мъжете България обаче има право на участие от 5 клуба на европейска сцена.

 

Шампионът ще играе квалификации за влизане в групите на Шампионската лига. Носителят на Купата на страната ще участва за Купата на ЦЕВ, заедно с вицешампиона или третия в крайното класиране. Следващите в подреждането ще могат да играят в третата надпревара на централата – Купата на претендентите.

Така, ако първенството в Суперлигата приключи, през новия сезон в Европа ще могат да играят лидерът „Нефтохимик” (Шампионска лига), вторият „Хебър” и третият „Добруджа” (Купа на ЦЕВ), „Монтана” и „Марек Юнион Ивкони” (Купа на претендентите).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here