„Това, че сме си вкъщи, не ни спира да правим това, което искаме”, са категорични състезателите на бургаския ПК „Метропол”. На същото мнение са и техните съграждани от СК „Акулите” и ПК „Започни да плуваш”, които са само една малка част от всички български спортисти, които заради разразилата се пандемия от коронавирус са принудени да останат у дома.

При липса на басейни, алтернативата е поддържане на физическата форма на сухо. До колкото е възможно това, защото няма как плувците да се подготвят и да са във форма без вода. В условията на изолация обаче те не спират да тренират.

Под ръководството на своите треньори всеки ден плувците провеждат своя тренировъчен процес онлайн. Серията от упражнения запечатват на видеоклипчета, които изпращат на своя треньор, а той проследява за правилното им изпълнение.
За разлика от останалите спортове „на сухо”, плуването без вода обаче е невъзможно. Именно това тревожи всички треньори, според които, ако извънредната ситуация в страната ни продължи повече от две седмици, ще са необходими месеци, за да са възвърне изгубената форма.

„В момента, в който затвориха басейните, предупредих състезателите, че това ще продължи дълго време – каза пред Burgasnews. сom треньорката в ПК „Акулите” Кремена Магриотова. Преди забраната за излизане навън – бягаха, караха велосипеди. Сега вече това е невъзможно, а те са свикнали да се движат. Децата продължават да работят, да правят упражненията си и изпращат снимки и видеоклипове. По този начин, ние треньорите, контролираме процеса”.

Дистанционни занимания водят и плувците от ПК „Метропол”. По програма всеки ден от 15:00 ч. те имат тренировка онлайн, в която се включва и главната тренировка в клуба Хариета Гарибян.

„В условията на извънредно положение, продължаваме с тренировките дистанционно. Заниманията са индивидуални и са различни за всеки състезател. Работи се за сила и гъвкавост, играем табата и кифут – високо интензивни упражнения, които могат да ни поддържат в добра форма, когато липсва плувна тренировка. Когато все още беше позволено излизането навън, тренировката ни напр. включваше 10 км крос, 15 км колоездене и 1 час кифут. Сега въпросът е да не пада формата.

Издържливостта във водата обаче трудно се възстановява, особено след пауза от повече от две седмици. Ако се върнем сега в басейна, ще успеем да наваксаме изоставането, но след по-дълго време – означава да се върнем в началото”, коментира пред бургаския сайт Хариета Гарибян.

На същото мнение е и колегата й от ПК „Започни да плуваш” Тодор Костов. Той също задава програма от упражнения на своите състезатели, в които любопитното е, че се включват и бащите. Обратната връзка става чрез видеозаписи.

„Всичко това е недостатъчно. Защото в плуването след 14 дни без вода, за да се влезе във форма, е необходимо поне месец и половина”, убеден е Тодор Костов.

От изказванията на тримата треньори става ясно, че спортният живот в България едва ли ще бъде възстановен до юни месец.

Председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че рестартирането на българския спорт едва ли ще се случи през месеците май и юни. В зависимост от ситуацията, спортни състезания у нас можe би ще има през лятото или пък през есента. Всичко зависи от развоя на заболяването.

Треньорите и състезателите на СК „Акулите”, ПК „Метропол” и ПК „Започни да плуваш” призовават всички: „Остани вкъщи!”.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви