Физическа активност при изолация – поне 75 минути седмично

0
63

Липсата на движение и социални контакти са едни от основните проблеми на изолацията и работата от вкъщи. Според препоръките на Световната здравна организация (СЗО), на човек му трябват поне 75 минути интензивна физическа активност на седмица, за да бъде здрав. Но колко от нас правят упражнения, докато си стоят у дома?

Още преди обявяването на извънредно положение у нас, много хора започнаха да извършват задълженията си от така наречения „home office“. Това означава, че повече от седмица те се движат доста по-малко – не ходят на работа, не изкачват стълби, не вървят пеша в парка, не посещават фитнеса… А липсата на физическа активност ще се отрази не само върху килограмите им, но и може да е причина за депресивно състояние или някои здравословни проблеми.

По данни на СЗО, хората, които са под изолация, трябва да си разпределят задачите така, че на седмица да им се събира около 150 минути умерена физическа активност.

„Заседналият начин на живот и ниското ниво на физическа активност могат да окажат негативно въздействие върху здравето, благоденствието и качеството на живота на хората, а самоизолацията може да предизвика допълнителен стрес и да застраши психичното им здраве“, пише в препоръките на специалистите, които уточняват, че не е нужно да имате специални уреди, за да тренирате у дома.

Как да тренирате по-ефективно у дома?

Дори и да работите, докато сте изолирани у дома, въпрос на организация е да намерите време за няколко упражнения, с които да подобрите физическата си активност. Освен движението, което имате ходейки от стая в стая или чистейки, вие се нуждаете от много повече, за да изхабите енергията си и да се чувствате по-тонизирани.

Може да тренирате рано сутрин, по обяд или вечер. Важното е това да не става след ядене, защото ще ви е по-трудно и няма да постигнете кой знае какво. А колкото до това, че не можете да си правите комплекс от упражнения, не се извинявайте с това! Ако до момента сте спортували, сигурно имате някои познания и знаете какво да правите с гиричките, ако пък нямате такива, просто ползвайте две шишета, пълни с вода. На ваша помощ идват и онлайн стриймингите на инструктори от България и цял свят, видеа и фитнес приложения, които да следвате.

Намерете си подходящо място и „уреди“

Първо намерете по-широко място в дома си, където може да си сложите постелката или някое по-малко одеяло, за да ви е по-удобно. Това ще допринесе за вашия комфорт по време на тренировките. Например, може да освободите малко пространство в хола, където има повече място за планкове, клекове и йога.

Оборудването е много важно, но в условия на пандемия използвайте това, което имате! Диванът става за правене на по-сложни коремни преси и набирания, например.

Не пренебрегвайте обувките

Ако ходите на пилатес или йога, със сигурност ползвате специални маратонки или чорапи, които предотвратяват плъзгането. На пода в хола също може лесно да паднете и да се контузите, затова не пренебрегвайте това какво носите на краката си и не рискувайте да скачате с чехли. Ако нямате проблем със съседите или не тренирате в неподходящи часове, си сложете любимите маратонки за спорт. Така ще намалите риска от прекомерно натоварване на мускулите на краката.

Тренирайте с удобни дрехи

Е, не е задължително да си сложите спортното клинче или топа, но и не правете коремни преси по пижама. Колкото по-удобни са дрехите ви, толкова по-лесно ще ви е и ще имате мотивация да тренирате. Все пак, макар и в хола, вие ще се изпотите и „дишащите“ материи са за предпочитане пред по-изкуствените.

Пийте много вода

Не забравяйте, че течностите ще ви предпазят от обезводняване. Чрез водата ще изхвърлите и по-лесно токсините, натрупани в тялото по време на изолация. Правете си почивка и пийте на малки глътки, за предпочитане – хладка вода.

Концентрирайте се

Опитайте да се абстрахирате от факта, че сте у дома. Може би в залата, заедно с инструктора, вие сте по-изпълнителни и концентрирани, но това лесно може да постигнете и вкъщи. Просто си поставете реалистична цел и тренирайте в удобно за вас време. От друга страна тренирането заедно със специалист – чрез телевизията или интернет, ще ви помогне за целта.

Пуснете си хубава музика

Фонът, на който ще се упражнявате, е много важен за начина, по който се чувствате. Все пак, тези дни са напрегнати за всички нас. Освен положителната страна на спорта за физиката, трябва да помислим и за психиката.

Пуснете си релаксираща или нахъсваща за активни тренировки музика. Потърсете различни плейлисти в платформите за видеосподеляне и се отпуснете. Все пак най-важното е да правите всичко с желание.

tialoto.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here