„Бургас се включи в Националната програма за закупуване на обдишващи апарати. Поръчката от Бургас е за 15 нови апарата. Те ще се използват за лежащо болни пациенти, заразени от коронавирусна инфекция“. Това заяви на редовния брифинг на Общинския кризисен щаб кметът Димитър Николов. Той съобщи още, че днес предстои да бъде направен трансфер от дарителската сметка, която обяви Общината, към УМБАЛ Бургас за закупуване на апарат за Авто- хемо трансфузия, изключително необходим в момента, след като има отлив на кръводарители.

„Този апарат ще ни помогне в случаите, когато се извършват операции и кръвта, която се губи по време на интервенциите, да може да я съберем, досега тя се губеше изцяло, да я съберем. Самият апарат я обработва, стерилизира изцяло, отделя еритроцитния концентрат, който след това може да бъде прелят на същия пациент.“, разясни шефът на УМБАЛ Д-р Бойко Миразчийски.

Направени са тестове на контактните лица и роднини на заразените от „Бургасмед“ и Дом „Вяра, Надежда и Любов“. Така е докладван единия потвърден случай – един от 6-те, които има на територията на Бургас.“ На всичките контактни, в зависимост от степента на инфектиране, заразяване и контактът, който са имали, се правят съответните изследвания, за да може да се потвърди или да се отхвъри заболяването.“, уточни доц. д.р Цветан Велинов

Вече е доставено лекарство в УМБАЛ Бургас, което ще стигне за хоспитализираните, а и за нови пациенти, ако се наложи.

От днес стартира изпълнението на заявките за Центъра за спешна медицинска помощ, държавните и общински здравни заведения за зареждане с предпазни средства – облекла, маски, очила и др.

По време на брифинга стана ясно още, че са раздадени 500 опаковки с дезинфектанти на домоуправители на блокове и големи жилищни кооперации за третиране на общите части. Увеличава се броя на клиентите на патронажната грижа, което е обяснимо с оглед на това, че стават повече хората под карантина.

Броят на грузинците, които са бедстващи на наша територия се увеличава. Те се вече 41. Осигурен им е подслон и храна. Очаква се решение от Външните министерства на Грузия, Турция и България са извозването им с санитарен самолет. Допълнително са осигурени 30 допълнителни мивки на различни обществени места в града.

От утре на сайта на Общината и на приложението Smart Burgas ще бъде качен математическия модел относно заболяваемостта в Бургас и броят на лицата под карантина. Обявен е Горещ телефон за Стоматологията – 0886 40 7014

„Намалява броя на недобросъветните граждани, които не спазват ограничителните мерки. Надяваме се да направим заедно така да не създадем среда за разпространение на коронавируса.“, каза в заключение кметът Димитър Николов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви