Канада и Австралия станаха първите страни, които официално съобщиха, че няма да участват на Олимпийските игри в Токио през тази година.

Провеждането на Олимпиадата в условията на пандемията от коронавирус с всеки изминал ден става невъзможно и много рисковано както за спортисти, така и за всички, свързани с провеждането й. Олимпиада без публика пък звучи просто абсурдно.

Олимпийският и параолимпийският комитет на Канада заяви, че е взел трудното решение да се изтеглят след консултации със спортисти, спортни организации и с канадското правителство. Те настоятелно призовават Международния олимпийски комитет, Международния параолимпийски комитет и Световната здравна организация да отложат Игрите с година.

„Нищо не е по-важно от здравето и сигурността на нашите спортисти и на световната общност”, се казва в изявлението им.
Спортните власти в Австралия заявиха, че Игри в „чистия” им вид не могат да се проведат. На австралийските спортисти е казано да се готвят за Олимпиада през 2021-ва, а не през настоящата година. Към това ги призова изпълнителният директор на австралийския олимпийски комитет Мат Карол.

За отлагане на игрите призова и Норвегия, както и две от най-големите спортни федерации в САЩ – по плуване и по лека атлетика.

В последните седмици властите в Япония няколко пъти заявиха, че игрите ще се проведат по план. МОК и Страната на изгряващото слънце най-после признаха, че може да отложат игрите в Токио. Това за първи път съобщи и японският министър-председател Шиндзо Абе. /След разразилата се пандемия, в Япония има 41 смъртни случая и 1 101 души заразени. Излекуваните пациенти са 235/.

Олимпийските игри никога не са били отлагани или отменяни в мирно време. Последната отменена олимпиада е през 1940 г. заради Втората световна война.

По програма Игрите трябва започна на 24 юли.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви