С бързото разпространение на коронавируса и множеството информация, която ни залива всеки ден, е много вероятно да помислите, че всяко едно ваше неразположение може да доведе до коварната болест.

COVID-19 има много сходни симптоми с тези на обикновената настинка или грип, както и реакцията на тялото към тях. И при трите се появява кашлица, температура, болки в мускулите и отпадналост. Затова и коронавирусът е много труден за ранно диагностициране.

Има обаче и симптоми, по които коронавирусът се различава от другите две заболявания. Именно за тях трябва човек да внимава и да потърси лекарска помощ. Помнете, че трябва да се обадите на личния си лекар, а не да ходите директно в кабинета му, за да не заразите и хората около вас.

Първоначално коронавирусът започва като лека настинка с кашлица и кихане. Разликата е, че при COVID-19 се появява и температура, която често я няма при другото заболяване. Според инфекциозният лекар д-р Уилям Хаселтайн, човек трябва да внимава и за развитието на кашлицата.

Той казва пред списание „People“, че при COVID-19 тя започва да слиза надолу към гърдите и именно тогава хората трябва да внимават. „Усещате сякаш е в гърдите ви и тогава тялото ви започва да реагира“. Добавя, че в момента, в който почувствате, че настинката се влошава, трябва да се обадите на личния си лекар.

За около 80% от хората тези симптоми ще бъдат много леки и ще приличат на настинка. Но за останалите, заболяването може да премине по-трудно и сериозно да засегне белите дробове.

Когато коронавирусът продължи да се разраства в тялото, симптомите му ще приличат на грип. Трудното му разпознаване идва и от това, че в момента върлуват и други подобни заболявания и често човек не разбира от какво е болен.

Тук се появява температура, както и болка в мускулите. И грипът, и коронавирусът, може да доведат до пневмония, така че това още повече затруднява лекарите при откриването на COVID-19.

За съжаление, единственият начин да бъдат различени двете заболявания, е чрез направата на тест. Личните лекари имат тестове за обикновения грип и могат бързо да установят дали страдате от него. Ако резултатът е положителен, то тогава нямате коронавирус.

Повечето хора започват да показват симптоми от 2 до 14 дни след заразяването си.

Да. Някои хора са носители на вируса, но не проявяват никакви признаци. И, за съжаление, тези, които нямат симптоми, могат много лесно да разпространят заразата. Затова социалната изолация трябва стриктно да се спазва и всеки да бъде #ОтговоренВкъщи.

Според д-р Хаселтайн, всеки от нас може да се зарази с коронавирус. Последствията обаче са различни за хората. Най-опасен е той за стари хора заради отслабването на имунната система. Тези, които страдат от белодробни заболявания също могат да прекарат заболяването по-тежко.

Останете си вкъщи! Спазвайте лична хигиена! Изолирайте се, ако развиете симптоми, покривайте устата и носа си при кихане и кашляне. Ако състоянието ви се влоши, обадете се на личния си лекар и той ще ви даде инструкции за по-нататъшно действие.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

9 + 19 =