Екип на BurgasNews направи кратка обиколка с кола край Морската градина. Поводът е първа точка от заповедта на здравния министър Ананиев, влязла в сила в 00.00 ч. на 21.03. Тя забранява „посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места“.

Засякохме над сто нарушители, малка част от които снимахме. Повечето от тях са млади хора, които по двойки или по трима-четирима спокойно се разхождаха. Някои бяха семейни, с малки деца. Имаше и по-възрастни, които пък даваха храна на улични любимци.

Разходката е в цялата градина и дори продължава към солниците.

На паркинга, на който преброихме малко над 20 леки коли,  установихме нарушение и на втора заповед, която е на местния Кризисен щаб – забрана на уличните вендинг машини. На снимката долу млад мъж току-що си взе кафе от автомата.

Сигнали за работещи кафеавтомати получихме от читатели и за други места – на спирката до УМБАЛ-Бургас и по ул. „Сан Стефано“.

Вендинг машините явно не са запечатани, а само е забранено да се ползват, което обезсмисля заповедта на местния щаб.

Както е известно заповедта  на здравния министър е сведена за изпълнение до кметовете и до местните управления на МВР. От своя страна местният щаб натовари и УКОРС с отговорността да следи изпълнението на заповедите. А те, заповедите, на местния щаб продължават да „валят“. От днес е и решението на кмета да се налагат глоби до 5 хиляди лв. на всеки, който рови в контейнерите за боклук или изхърля боклук извън тях. То също се базира на приетия от НС извънреден закон, в което няма нищо лошо, особено ако успеят да се съберат глобите. Но предвид това кой рови в казаните, основателно си задаваме въпроса до колко тя е изпълнима? А предвид това, че по време на обиколката ни засякохме препълнен с боклуци казан, дали не трябва и фирмите за чистота да проявят поне малко повече старание по време на извънредното положение и да организират допълнители курсове? Има места в града, на които са поставени недостатъчен брой контейнери.

Общо 163 са случаите на СOVID-19 днес. Нови положителни проби са регистрирани при 21 български граждани.

Припомняме, че днес изписват първите трима пациенти, излекувани от COVID -19.

Това са жена, лекувана във ВМА, и първите двама пациенти, които бяха хоспитализирани в областната болница в гр. Плевен на 8.03. При всеки от тях вече са отчетени по две поредни отрицателни проби за коронавирус.

В България в момента има 8 човека между 20-50 години, които са със сериозна симптоматика. Никой никога не е твърдял, че този вирус не поразява младите хора. Просто смъртността е по-малка“, подчерта проф. Мутафчийски.

В Пещера вече има първи доказан случай на болестта, а в Бургас случаите са с 2 повече и станаха общо 4. За столицата новите случаи са 18, като така бройката нарасна до 163 души.

Проф. Кантарджиев на свой ред потвърди, че Covid-19 у нас не идва от Китай, а от “лекомислени наши сънародници, които в епидемична ситуация отидоха на екскурзия в заразени региони“.

А що се отнася до това, което констатирахме – дано то стигне до отговорните лица, по-конкретно до местния Кризисен щаб. В противен случай за пореден път кучето ще си лае, а керванът ще си върви… И утре сутринта ще чакаме с нетърпение данните на Националния кризисен щаб, за да чуем има ли поредни заразени с коронавирус.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви