Безкрайно учудени останаха членовете на Националния кризисен щаб, когато на пресконференцията в 17.00 ч. журналист зададе въпрос за пръскането със самолет в Карнобат срещу коварния вирус. Ген. Мутафчийски нарече информацията фейк. Вътрешният министър беше още по-краен: Това е фейк новина за клипче от Женския пазар.

В крайна сметка беше уточнено, че акцията била против комари, защото сега започвал сезонът за пръкане против тях.

Така медиите набързо бяха нахокани и не стана ясно как се появи информацията за Карнобат. Виновна вероятно се почувства не само колегата на пресконференцията заради този въпрос. Сигурно виновни се почувстваха в този миг и в национална медиа, която по-рано днес излъчи подробен репортаж от селскостопанския самолет.

В него беше подчертано, че за първи път заради COVID-19 се дезинфекцира цял град.

Сигурни сме, че много от хората, видели репортажа и гледали излъчването на пресконференцията са попържили „журналята“. Подобно беше поведението дори на журналист, който претендира, че е сред топ разследващите в екипа на телевизия, която не е сред първите три-четири водещи. Той изсипа най-малко 10 изречения по колегата си, която задавала „тъпи въпроси“ и по медиата, в която работи, но без да си зададе въпроса кой в крайна сметка пусна новината.

„Фейкът“ за пръскането със самолет в Карнобат срещу COVID-19 не е от Женския пазар, нито измислица на онази „тъпа журналистка“.

Става дума за съобщение до медиите от Община Карнобат.

Публикуваме го без редакторска намеса:

„Самолет ще пръска с препарат над Карнобат, за да дезинфекцира целия град

В 9 часа, на 21 март самолет ще започне да пръска над Карнобат с широкоспектърен препарат HMI® UNI S.

Препаратът е на основата на бензалкониев хлорид и е доказано безопасен за хора, растения, насекоми и животни.

Целта на акцията е да бъдат дезинфекцирани всички точки от територията на град Карнобат – дворни пространства, тесни улици и особено места, където не е възможно да се достигне с техника.

Пръскането ще продължи през целия ден.

Акцията със самолета стана възможна с помощта на Сдружението на зърнопроизводителите в Карнобат, представлявано от Теодор Иванов.

От сдружението са предложили финансова подкрепа за мерките, които Общината използва на местно ниво в борбата срещу разпространението на „COVID 19“ .

Зърнопроизводителите са подкрепили изцяло предложението на кмета Георги Димитров дарената сума да бъде използвана за заплащане на летателните часове на самолета, а техният член Здравко Сивов е осигурил самолет и пилот.

Необходимото количество от препарата за дезинфекция пък е пристигнало в Карнобат в отговор на молбата на кмета към колегата му от Велико Търново Даниел Панов за съдействие. Препаратът HMI® UNI S се произвежда именно в старопрестолния град и заради засиленото търсене доставките му са почти невъзможни в момента. Въпреки това доставката е била извършена изключително бързо.

„Признавам, че в началото идеята ми за дезинфекция със самолет изглеждаше невъзможна, но хората, с които се свързах, показаха, че са готови на всичко за нас. Изказвам своята огромна благодарност за този жест и за протегнатата ръка на зърнопроизводителите от Карнобат ,Теодор Иванов и Здравко Сивов, както и на колегата ми от Велико Търново Даниел Панов. Те се притекоха на помощ в този труден момент и винаги ще помним това“ – заяви кметът Георги Димитров.

Той призова своите съграждани във връзка с предстоящата дезинфекция от въздуха да сведат до минимум излизанията от домовете си и им поднесе извиненията си заради неудобството.“

Ако е фейк властите вече са с развързани ръце да налагат глоби, и не само. Но щом не е, дано имат доблест да се извинят. Защото фейкът няма нищо общо с това, че щабът смята мярката за неефективна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви