Кинофестивалът в Кан няма да се състои между 12 и 23 май, както беше планирано, заради пандемията от коронавируса.

Вече се обсъжда отлагането му за края на юни – началото на юли, съобщиха организаторите.

 

„Днес взехме следното решение: Кинофестивалът в Кан няма да може да се състои в набелязания срок – от 12 до 23 май. В момента се обсъждат няколко варианта /…/, главният от които е отлагането му за края на юни – началото на юли 2020 г.“, се казва в комюникето.

Организаторите уточняват, че веднага щом здравната обстановка във Франция и по света им позволи да преценят реалната възможност за провеждането на фестивала, те ще оповестят решението си.

Припомняме, че в средата на март се появи информация за отменяне на фестивала, но организаторите му увериха, че все още не е взето никакво решение, като припомниха, че в средата на април е планирано да бъде обявена селекцията на филмите, които ще участват в надпревара за „Златната палма“. „Следим внимателно ситуацията в страната и по света заедно с властите в Кан и Френския филмов център – заяви директорът на фестивала Пиер Лекюр. – Оставаме разумни оптимисти, надявайки се, че епидемията ще достигне своя пик в края на март. Но не сме безразсъдни – ако това не се случи, ще отменим фестивала.“

Кинофестивалът в Кан, който привлича 40 000 професионалисти в киното и 200 000 зрители, е бил отменян два пъти в миналото, но никога не е бил отлаган.

 

Изданието му през май 1968 г. е прекъснато заради протестите на кинодейци, оглавявани от режисьорите Жан-Люк Годар и Франсоа Трюфо, в подкрепа на студентското и работническо движение. Първото издание на фестивала през 1939 г. също е отменено – то трябвало да бъде открито на 1 септември, когато германски войски нахлуват в Полша. Два дни по-късно Великобритания и Франция обявяват война на Германия и кинофестивалът в Кан е забравен за няколко години. Така първото му издание официално е открито на 20 септември 1946 г.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви