Българският ветроходец Михаил Копанов и яхта Krone One няма да отплават за дългоочакваното трансатлантическо изпитание по пътя на Титаник – OSTAR 2020. Причината за поредното провалено спортно събитие в света е COVID 19. То се отлага месец и половина преди старта.

Това съобщиха организаторите на легендарните регати OSTAR и TWOSTAR 2020 – Royal Western Yacht Club /RWYC/ на официалната си страница.

Новината за BurgasNews.com бе потвърдена и от Михаил Копанов.

Решението на RWYC е било взето на 16 март, понеделник, и в него се казва:

„RWYC взеха решение да отложат MailASail OSTAR TWOSTAR 2020 до следващата година. Трудностите с коронавируса във всяка страна направиха невъзможно надпреварата да продължи безопасно.

Вместо тази година надпреварата ще се проведе през 2021 г. Тъй като това изисква съответствие с най-новото издание на Word Sailing OSR за яхти Cat 1, ще има ново известие за състезанието, което ще бъде издадено своевременно”.

„Ще се опитаме да извлечем полза от отлагането и ще се подготвим още по-добре за регатата догодина. Пристигането на платната закъсня, което забави тръгването ни, но и се оказа в наша полза. Ако бяхме отплавали навреме, сега щяхме да сме някъде в Испания или Италия и заради коронавируса щяхме да стоим „арестувани”. Както стана с другите колеги, които вече са на пристан в Англия и са под карантина. Освен това със забавянето спестихме пари за напразните пътувания, които направиха останалите участници”, каза Копанов, който не е спрял нито за миг с подготовката.

За участието си в регатата за самотници Михаил Копанов се подготвя повече от четири месеца. Krone One бе пусната на вода на 10 март. Поради забавяне пристигането на новите платна се отложи отплаването от Бургас, което трябваше да стане най-късно до края на март /по предварителни планове на 15 март/. Ветроходните платна пристигнаха, но с тях долетя и неприятната вест за отлагане на най-трудната трансатлантическа надпревара с етапи – квалификационно плаване от 500 мили до Плимут, и старт на регатата на 10 май по маршрут Плимут – Нюпорт, Роуд Айлънд.

Така бургаският мореплавател Михаил Копанов и Кралицата ще останат закотвени на роден бряг, но не задълго.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви