Луксозните електромобили са по-рискови
Луксозните електромобили са по-рискови

Луксозните електромобили и SUV моделите на ток са с 40% по-голям шанс да причинят катастрофа в сравнение със същите модели с конвенционално задвижване. Защото водачите все още се адаптират към бързото ускорение на електрическите возила. Това показват резултатите от изследване на френската застрахователна компания Axa, цитирани от агенция Reuters.

Резултатите обаче не са представителни и са базирани на данните на компанията за инциденти. Като от Axa отбелязват, че при компактните и субкомпактните електромобили този риск не е налице.

Информацията беше обявена при провеждането на годишните краштестове на Axa, които тази година се проведоха на изоставено летище. И в тях участваха основно електромобили.

Бетина Санд от Axa обясни, че при използването на формулата „1000 коли за 7 години” рискът от експлоатация на електромобили и коли с конвенционални двигатели се изравнява. Като същото важи и за броя и честотата на инцидентите с тях.

„При малките и субкомпактни коли инцидентите на електромобилите са по-малко – обясни Санд. Но голямата разлика идва при луксозните и големите SUV модели на ток, там инцидентите са с 40% повече. Анализирахме причините за това и се оказа, че в основата стои страхотното ускорение на електромобилите.”

Електромобилите ускоряват по-бързо и освен това без промяна в тази динамика при увеличаване на оборотите. И някои водачи просто не могат да се справят с това.

„Максималното ускорение е налично веднага, докато при двигателите с вътрешно горене има един момент на забавяне преди колата да се ускори, а това е сериозна задача за шофьорите”, потвърди Санд.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three × four =