Случаите на COVID-19 у нас вече минаха 100 и към този час са 105, съобщи председателят на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Както е известно общо трима души са починали от коронавирус у нас. Две проби от днес са положителни от Смолян, 2 от Пловдив и 7 от София.

Тези от Смолян са контактни лица на първия заболял. Резултатите от Пловдив са установени от лабораторията в Стара Загора. Сред седемте случая от София има един свързан с Банско.

В „Софиямед“ е установено второ огнище, свързано с доктора във Велико Търново. Затова докато там се уточни ситуацията няма да се допускат нови пациенти в болницата, съобщи генерал Мутафчийски. По думите му съгражданите ни добре спазват дисциплината и не вървят из града самоцелно.

Състоянието на всички новоприети е стабилно. Единствено е тежко състоянието на пациент в „Пирогов“, който е интубиран, но все още не е установено със сигурност дали става въпрос за коронавирус.

Генерал Мутафчийски отново обяви, че ще има по-голяма рестрикция, след като случаите преминаха 100. По думите му тези по-строги мерки вече са приложени и карантината на Банско всъщност е част от тези мерки.

С отцепването на цели населени места моделът на мерките се променя, не се предвижда обаче ново отцепване, посочи още специалистът. Той съобщи, че близо 4 000 души са тествани за вируса до този момент у нас.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви