„Доказаните пациенти към тази сутрин са 81“, каза на брифинга в Министерски съвет ген. Мутафчийски. Той показа новите защитни облекла, които ще използват медиците ни. Те са 12 пъти по-надеждни от еднократните.

„От снощи екипите на ВМА първи изпробват новата продукция. Впечатленията са, че облеклата са отлични – леки са, здрави, с дишаща мембрана и най-вече многократни. Непромокаеми са“, каза за предпазните костюми Мутафчийски.

Днес се очаква броят на болните в света да задмине 200 хил., като по думите на ген. Мутафчийски новите случаи са 7980. В Италия има 31 500 заразени, Испания – 11 хил., Германия – 9300, а Южна Корея има само 93 нови случая. Китай има само 13 нови заразени.

Той обясни, че Франция е предприела подхода да тества само болните в тежко състояние, които са приети в болница, тъй като не може да насмогне нито с лаботарии, нито с тестове. В Гърция случаите са вече почти 400, в Румъния -217, 275 са в Словения, а в Турция – 198. „Нека да не сочим с пръст заразените хора, а да им бъдем подкрепа. Това се очаква от обществото“, призова Мутафчийски.

В никакъв случай не можем да кажем, че все още мерките, които сме взели, дават резултат, каза Мутафчийски,. Той припомни, че извънредно положение бе въведено още с първите случаи. В момента вървят критики към много държави, че не са взели мерки навременно и са закъснели.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви