Заразата с коронавирус тресе вече държавата.

В същото време има доста неща от ежедневието ни, до които се докосваме постоянно, без да се замисляме за опасносностите, тъй като могат да бъдат най-прекият преносител на коронавируса.

В Бургас има десетки места с банкомати. В кризата те са едни от най-използваните устройства. Банкоматите могат да станат развъдник на зараза, тъй като всеки потребител ги докосва, вкарвайки и вадейки картата, набирайки пин кода и вземайки банкнотите. Банкомати има не само до офисите на банките. Ако там персоналът е загрижен за клиентите си, вероятно полага грижи в тази насока. Но има десетки банкомати из целия град – до големите търговски обекти и дори на малки улички.

Голяма опасност крият и кафеавтоматите. Още с излизането на първата заповед на здравния министър, екипи на полицията минаха и предупредиха търговците на всички малки обекти да не продават насипна стока и еспресо кафе. Те имат право да предлагат само кафе на капсули. Кафеатоматите обаче продължават да работят. През всеки от тях дневно минават десетки и дори стотици клиенти. Те пускат монети, натискат бутони и бъркат в прозорчето за кафе или друга топла напитка. Излишно е да казваме, че е достатъчно един вирусоносител да докосне някоя от тези части, за да предаде заразата.

Други опасни предмети в търговските обекти са количките и кошниците за пазаруване в супермаркетите. Дръжките им се докосват от всеки клиент на търговския обект, а през големите вериги минават хиляди пазаруващи. Дали някой от шефовете в такива обекти е помислил за дезинфекцията им?

Няма да пропуснем и бензиностанциите на самообслужване. Затова преди да хванем пистолета за гориво, е най-добре да почакаме малко, за да ни обслужи някой служител. Няма как да знаем каква е хигиената на предните клиенти.

Опасност крият и асансьорите в жилищните блокове. И ако там ползват ръкавици и съседите полагат грижи за дезинфекцията им, решението за банкомати, кафеавтомати, колички в супермаркети и пистолети за зареждане на гориво едва ли е в ръцете само на гражданите.

Тази сутрин кметът на Нова Загора Николай Грозев разпореди на всички

домоуправители да предприемат действия за организиране на засилена дезинфекция на общите части на сградите. Също от днес с негова заповед са запечатват всички кафеавтомати на открито. Не е ли време това да се случи и в Бургас?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви